ZAGREB

ZSE: Oštar pad Crobexa uz skok likvidnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj burzi u petak je ostvaren znatno veći promet nego prethodnih dana, dok su Crobex indeksi pratili pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom zbog širenja nove varijante koronavirusa.

Crobex indeks u petak je pao 0,98 posto, na 1.985 bodova, a Crobex10 za 1,07 posto, na 1.215 bodova.

Indeksi su tako i na tjednoj razini zabilježili gubitke - Crobex je potonuo 0,45 posto, a Crobex10 za 0,54 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao transportni, za 3,92 posto, dok je jedino porastao industrijski, za 0,31 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 13,5 milijuna kuna, što je za 9,6 milijuna više nego dan ranije.

Najlikvidnija je bila povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno 3,5 milijuna kuna prometa. Cijena joj je pala 2,38 posto, na 410 kuna. Znatniji promet ostvaren je i redovnom dionicom Adrisa, 1,5 milijuna kuna, a cijena joj je pritom oslabila 1,27 posto, na 466 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Podravske banke, kojom je ostvareno 2,1 milijun kuna. Cijena joj je skočila 5 posto, na 210 kuna, pa je među likvidnijima bila najveća dobitnica.

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, kojom je ostvareno 1,7 milijuna kuna prometa, uz pad cijene za 1,61 posto, na 612 kune.

Milijunski promet imala je još i dionica HT-a, a cijena joj je oslabila 0,54 posto, na 184 kune.

Današnjim padom Crobexi prate pad svjetskih burzovnih indeksa, koji su pod pritiskom zbog pojave nove varijante koronavirusa.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 16,30 sati u minusu 2,84 posto, a oštro su pale i cijene dionica na azijskim tržištima.

Ulagače je, naime, uznemirila vijest da je u Južnoafričkoj Republici identificirana nova varijanta covida-19 s višestrukim mutacijama i vrlo je zarazna.

Britanske vlasti smatraju da je to najvažnija varijanta do sada i plaše se da bi mogla biti otporna na cjepiva. Stoga su nametnule ograničenja putovanja u šest afričkih država. Ta varijanta identificirana je i u Bocvani i Hong Kongu kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike.

Ulagači sa zabrinutošću prate i širenje koronavirusa u Europi. U Njemačkoj je jučer broj umrlih od virusa premašio 100.000, Slovačka je najavila dvotjedni 'lockdown', a češka vlada ranije zatvaranje barova.

U takvim okolnostima, tržište nije reagiralo na najnoviju objavu DZS-a o rastu BDP-a u trećem ovogodišnjem tromjesečju za 15,8 posto na godišnjoj razini, što je druga najveća stopa rasta hrvatskog BDP-a u povijesti, nakon što je u prethodnom tromjesečju taj rast iznosio 16,5 posto.

Na domaćem tržištu kapitala danas se trgovalo s ukupno 44 dionice, pri čemu je cijena njih 7 porasla, 29 pala, a 8 stagnirala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini