ZAGREB

ZSE: Očekuje se stagnacija Crobexa nakon jučerašnjeg rasta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak očekuju mirno trgovanje, kao i dan prije, jer nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija, dok bi Crobex indeksi, nakon jučerašnjeg rasta, mogli stagnirati.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,30 posto, na 1.881 bod, dok je Crobex10 porastao 0,48 posto, na 1.183 boda.

Tako se, nakon blagog pada dan prije, oba indeksa ponovno kreću oko najviših razina od kraja veljače prošle godine, odnosno od izbijanja koronakrize.

No, promet je bio skroman, iznosio je tek 3,5 milijuna kuna, što je oko 2,2 milijuna kuna manje nego dan prije.

„Skromna trgovinska aktivnost i rast dioničkih indeksa čine kratki sažetak jučerašnjeg trgovanja na domaćem tržištu kapitala. Dionicama je u redovnom trgovanju ostvaren promet od 3,56 milijuna kuna, uz trinaest izdanja s prometom većim od 100 tisuća kuna, dok se obveznicama nije trgovalo”, kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

Najveći promet, oko 640 tisuća kuna, ostvaren je dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena porasla 0,5 posto, na 193,50 kuna.

Slijedila je dionica Ericssona Nikole Tesle s prometom od oko 280 tisuća kuna, a cijena joj je ojačala 0,3 posto, na 1.605 kuna.

Dionicom Končar Elektroindustrije zabilježen je, pak, promet od 252 tisuće kuna, uz cjenovni rast od 0,7 posto, na 685 kuna.

Porasla je cijena i dionicama Valamar Riviere, za 0,35 posto, na 28,90 kuna, uz promet od 229 tisuća kuna.

Uz sličan promet, cijena dionice Atlantske plovidbe pala je, pak, 1,05 posto, na 191 kunu.

Na burzi se jučer trgovalo s ukupno 38 dionica, pri čemu je cijena 21 porasla, 10 pala, a cijena sedam dionica nije se promijenila.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,91 posto, no frankfurtski DAX oslabio je 0,24, a pariški CAC 0,01 posto.

„Iako su objave PMI indeksa gospodarske aktivnosti eurozone bile bolje od očekivanja analitičara, a MMF povećao procjenu rasta svjetskog gospodarstva ove godine, trgovalo se oprezno ususret objavi zapisnika sa zadnje sjednice američkog Feda”, kaže Jozo Leko.

Na Wall Streetu je, pak, Dow Jones indeks jučer ojačao 0,05, a S&P 500 0,15 posto. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,07 posto.

„Objava zapisnika sa zadnje sjednice Feda nije ponudila ništa novo, konstatirano je da gospodarstvo pokazuje znakove oporavka, te da su rizici koji bi ga mogli ugroziti još prisutni. Stoga je ponovljena spremnost Feda, iskazana dosad već nekoliko puta, da svojim mjerama nastavi pružati podršku američkom gospodarstvu do ostvarenja dugoročno održivog rasta”, zaključuje Jozo Leko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini