ZAGREB

ZSE: Očekuje se stagnacija Crobexa, nakon dva dana rasta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon dva dana rasta, i oprezno trgovanje, kao i na svjetskim burzama, jer središnje banke u svijetu zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, pri čemu se rast gospodarstava usporava.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u srijedu je porastao 0,51 posto, na 1.921 bod, a Crobex10 za 0,36 posto, na 1.137 bodova.

Tako su ojačali drugi dan zaredom i dodatno se odmaknuli od najnižih razina u otprilike godinu i pol dana.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobextransport, za 3,12 posto, dok je jedino pao Crobexkonstrukt, za 1,51 posto.

Redovni promet iznosio je 3,86 milijuna kuna te je bio za 150 tisuća manji nego dan ranije.

Najveći promet, oko 990 tisuća kuna, ostvaren je dionicom Valamar Riviere, kojoj je cijena porasla 0,35 posto, na 29 kuna.

S prometom od oko 840 tisuća kuna slijedi dionica Podravke, čija je cijena porasla 1,77 posto, na 574 kune.

Nešto veći promet, 392 tisuće kuna, ostvaren je još i dionicom Atlantske plovidbe, a cijena joj je porasla 1,49 posto, na 410 kuna.

Među likvidnijm izdanjima, najveća dobitnica bila je dionica Jadroplova, s rastom cijene za 6,56 posto, na 65 kuna, a najveća gubitnica dionica Kutjeva, s padom cijene za 3,85 posto, na 45 kuna.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 32 dionice, pri čemu je cijena njih 17 porasla, 14 pala, a jedne stagnirala.

Svjetske burze pale

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,48 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,21, a pariški CAC 0,90 posto.

„Na europskim burzama dionički indeksi su korigirani. Objava podatka o PMI indeksu poslovne aktivnosti uslužnog sektora eurozone bila je slabija od očekivanja analitičara, te u području koje signalizira usporavanje gospodarskog rasta. Također, objava podatka o smanjenju njemačkog vanjskotrgovinskog suficita i slabljenju njemačkog izvoza prema ostalim članicama EU dodatno je potakla strahovanje ulagača o usporavanju gospodarstva eurozone”, objašnjava Jozo Leko, broker u OTP banci.

I na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale. Dow Jones oslabio je 0,14 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,20, a Nasdaq indeks 0,25 posto.

„U SAD-u su objavljeni bolji od očekivanja podaci o zapošljavanju kod privatnih poslodavaca od strane agencije ADP, no bez značajnijeg utjecaja na raspoloženje ulagača. Naime, veći utjecaj su imale izjave nekolicine Fedovih čelnika koji se i dalje zalažu za agresivno dizanje kamatnih stopa, što je dovelo do korekcije američkih dioničkih indeksa na kraju jučerašnjeg trgovinskog dana”, objašnjava Jozo Leko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom