ZAGREB

ZSE: Očekuje se stagnacija Crobexa nakon dva dana rasta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje stagnacija Crobex indeksa jer su se, nakon dva dana rasta, svjetske burze smirile dok ulagači čekaju prve naznake gospodarskih šteta od 'koronakrize'.

 Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

 Crobex indeks porastao je jučer 1,4 posto, na 1.423 boda, dok je Crobex10 ojačao 1,31 posto, na 886 bodova.

 Zahvaljujući tome, oba su se indeksa dodatno odmaknula od najnižih razina od ožujka 2009. godine, na koje su pali u ponedjeljak.

 Među sektorskim indeksima, najviše je na dobitku bio turistički, za 3,08 posto, dok je najviše pao prehrambeni, za 2,74 posto.

 Redovni promet dionicama iznosio je 23,5 milijuna kuna, što je 8 milijuna kuna više nego dan ranije.

 „Jučerašnje trgovanje na domaćem tržištu kapitala zaključeno je rastom važnijih dioničkih indeksa. Dionicama je ostvaren redovni promet u iznosu od 23,5 milijuna kuna, pri čemu je sedam izdanja zabilježilo promet veći od milijun kuna“, kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

 Najveći promet ostvaren je jučer povlaštenom dionicom Adris grupe, 6,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 7,62 posto, na 339 kuna.

 S prometom od 4,84 milijuna kuna slijedila je dionica Valamar Riviere, čija je cijena porasla 2,8 posto, na 20,1 kunu.

 Dionicoma HT-a ostvareno je, pak, 2,65 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 1,78 posto, na 166 kuna.

 Najveća dobitnica bila je dionica Saponije, sa skokom cijene za 10,66 posto, na 213 kuna.

 Među većim gubitnicama, pak, izdvaja se dionica Vira, čija je cijena pala 6,9 posto, na 54 kune.

 Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s ukupno 45 izdanja, pri čemu je njih 29 ostvarilo rast cijene, 14 pad, dok dvije dionice nisu zabilježile cjenovnu promjenu.

 Rast Crobexa dva dana zaredom zahvaljuje se jačanju svjetskih burzi jer su ulagače ohrabrile dosad nezabilježene fiskalne i monetarne mjere usmjerene na ublažavanje gospodarskih šteta od širenja koronavirusa u svijetu.

 Na europskim je burzama jučer londonski FTSE indeks skočio 4,45 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 1,79, a pariški CAC 4,47 posto.

 „Na europskim su burzama dionički indeksi snažno rasli po otvaranju trgovanja uslijed rasta dionica u SAD-u dan ranije. Objava informacije kako će SAD s 2000 milijardi dolara poticaja pokušati potaknuti gospodarstvo dodatno je učvrstila prevladavajući pozitivan sentiment, iako su objavljeni podaci o rastu broja oboljelih od koronavirusa“, kaže Jozo Leko.

 I na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle drugi dan zaredom, zahvaljujući dosad nezabilježenim poticajnim mjerama američke središnje banke i Kongresa.

 Dow Jones skočio je 2,39, a S&P 500 indeks 1,15 posto.

 „Nakon Fedovih izvanrednih monetarnih mjera, postignuti dogovor između Trumpove administracije i Kongresa o paketu pomoći za američke tvrtke i građane koji trpe posljedice pandemije koronavirusa, pogurao je američke dioničke indekse u pozitivan teritorij drugi dan u nizu. Uslijed očekivanja kako će ova pomoć uspjeti ublažiti posljedice pandemije virusa, indeks Dow Jones je u dva dana porastao 14 posto, što predstavlja najveći dvodnevni rast od 1987. godine“, kaže Jozo Leko.

 A nakon dva dana snažnog rasta, na svjetskim se burzama u četvrtak trguje oprezno jer ulagači čekaju prve naznake gospodarskih šteta od 'koronakrize'.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini