ZAGREB

ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje uoči objave poslovnih rezultata kompanija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U fokusu ulagača na Zagrebačkoj burzi u utorak će, kao i prethodnih dana, biti poslovna izvješća domaćih kompanija, a pratit će se i kretanja na svjetskim burzama koje su posljednjih dana izgubile na zamahu.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Nakon osam trgovinskih dana rasta, Crobex je jučer pao 0,63 posto, na 1.837 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,66 posto, na 1.137 bodova.

Među sektorskim indeksima, najveći pad zabilježio je indeks prehrambenog sektora, za 0,7 posto, dok je najviše porastao indeks industrijskog sektora, za 0,2 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 8 milijuna kuna, otprilike isto kao u petak.

Jučerašnjim padom Crobexi su pratili kretanja na svjetskim burzama, koje su posljednjih dana pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od mogućeg jačanja inflacije.

„Negativan sentiment s europskih dioničkih tržišta prelio se i na Zagrebačku burzu te je tjedan započeo s padom vrijednosti Crobexa. Unatoč povoljnim objavama iz realnog sektora, i to prije svega s druge strane Atlantika, ulagači ostaju oprezni slijedom rasta prinosa na referenta obveznička izdanja s obje strane Atlantika. Pažnja ulagača stoga ostaje usmjerena na podatke vezane za inflaciju, obzirom da dio investitora iščekuje značajnije inflatorne pritiske u tijeku godine na krilima gospodarskog oporavka, poticanog izdašnim fiskalnim mjerama i oporavkom osobne potrošnje”, kaže Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Jedina s milijunskim prometom, 1,7 milijuna kuna, bila je jučer na zagrebačkoj burzi dionica HT-a, kojoj je cijena stagnirala na 184 kune.

S prometom od gotovo milijun kuna slijedila je dionica Ericssona Nikole Tesle, a cijena joj je pala 0,65 posto, na 1.520 kuna.

Cijena je pala i dionicama Podravke, za 0,40 posto, na 504 kune, uz promet od 660 tisuća kuna.

Povlaštenom dionicom Adris grupe ostvaren je, pak, promet od 580 tisuća kuna, pri čemu je pojeftinila gotovo 1 posto, na 410 kuna.

Više od pola milijuna kuna prometa zabilježila je još dionica Ingre, kojoj je cijena stagnirala na 13,80 kuna.

Na domaćem tržištu jučer se trgovalo s ukupno 40 dionica, pri čemu je cijena njih 16 pala, 13 porasla, a cijena 11 dionica nije se promijenila.

„Ovaj tjedan nam donosi vrhunac sezone objava poslovnih rezultata domaćih kompanija za posljednje prošlogodišnje tromjesečje, stoga očekujemo nastavak življeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi uz mješovitu izvedbu Crobexa”, kaže Silvija Kranjec.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum