ZAGREB

ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje, u fokusu svjetske burze

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa jer nema domaćih poticajnih vijesti, dok su svjetske burze pod pritiskom zbog brzog rasta kamatnih stopa, što bi moglo izazvati globalnu recesiju.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u utorak je pao 0,65 posto, na 1.935 bodova, skliznuvši osmi dan zaredom, i to na najnižu razinu od početka ožujka.

Crobex10 pao je, pak, treći dan zaredom, za 0,94 posto, na 1.143 boda, najnižu razinu od kraja veljače 2021. godine.

Svi sektorski indeksi su pali, izuzev Crobexkonstrukta, koji je bio bez promjena u odnosu na dan ranije. Najviše je pritom potonuo Crobextransport, za 1,35 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 19 milijuna kuna, što je otprilike 4,7 milijuna više nego dan ranije.

Uz to, ostvareno je 70 milijuna kuna blok prometa u transakciji dionicom Tankerske Next Generation, po cijeni od 78 kuna za dionicu.

U redovnom trgovanju najveći promet, 4,6 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Tankerske Next Generation, a cijena joj je porasla 4,26 posto, na 78,4 kune.

Po likvidnosti je slijedila dionica Atlantic grupe, kojom je ostvareno nešto više od 2 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,55 posto, na 360 kuna.

Nadomak 2 milijuna kuna prometa bila je dionica HPB-a, a cijena joj je pritom stagnirala na 830 kuna.

Najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica Imperial Riviere, s padom cijene za 5,23 posto, na 412 kuna.

Među većim dobitnicama se jučer našla, premda uz mršav promet, dionica Đuro Đaković grupe s rastom cijene za 4,71 posto, na 89 kuna

Ta je grupa izvijestila da je zaprimila potvrdu banke o uplati novčanog uloga češkog DD Acquisitiona, sukladno odluci o povećanju temeljnog kapitala društva unosom novca i prava uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica.

Podsjetimo, krajem kolovoza glavna skupština te slavonskobrodske tvrtke donijela je odluke kojima je otvorila put češkom ulagaču da završi postupak preuzimanja većinskog udjela u Đakoviću.

DD Acquisition ovime bi trebao ostvariti 75 posto udjela u vlasništvu Đuro Đaković Grupe, dok je država druga po veličini vlasničkog udjela s gotovo 25 posto, a malim dioničarima ostaje udio od tek 0,2 posto.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 39 dionica, pri čemu je cijena njih šest porasla, 20 pala, a 13 stagnirala.

Indeksi su već danima pod pritiskom nesigurnosti na svjetskim tržištima dionica jer se očekuje usporavanje rasta gospodarstava, a možda i recesija, s obzirom da središnje banke u svijetu brzo povećavaju kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater