ZAGREB

ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje, stagnacija Crobexa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, dok će ulagači, kao i prošloga tjedna, pratiti vijesti sa svjetskih burzi, koje su pod pritiskom jer središnje banke povećavaju kamatne stope, dok se rast gospodarstava usporava.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks skliznuo je prošloga tjedna 0,72 posto, na 1.969 bodova. Crobex10 pao je, pak, 0,98 posto, na 1.170 bodova, oslabivši tako već četvrti tjedan zaredom.

Pritom su oba indeksa zaronila na najniže razine od prvog tjedna kolovoza.

Među sektorskim indeksima, najviše je prošloga tjedna pao Crobexturist, za 2,28 posto, dok je najviše porastao Crobextransport, za 3,64 posto.

Redovni dionički promet iznosio je 35,7 milijuna kuna, što je otprilike 13,5 milijuna više nego u tjednu ranije. Uz to, ostvareno je čak 164,2 milijuna kuna blok prometa.

Najviše je pritom ostvareno u blok transakcijama dionicom Tankerske Next Generation, 161,6 milijuna kuna, po cijeni od 75 kuna za dionicu. Ostatak blok prometa, 2,6 milijuna kuna, ostvareno je dionicom Atlantic grupe, po cijeni od 372 kune za dionicu.

„Crobexi su prošloga tjedna pali, dok je promet znatno povećan, pa je prosječni dnevni promet dionicama iznosio 7,1 milijun kuna. Rast prometa zahvaljuje se trgovanju dionicama tvrtke Tankerske Next Generation u kojoj je došlo do vlasničkog preslagivanja. U dva dana je u blok transakcijama protrgovano 24,7 posto kompanije. Zasad je poznato da je prvoga dana Tankerska plovidba, kompanija majka, povećala svoj udio s 54,43 na 65,45 posto kompanije, što su prodali Erste mirovinski fondovi. A za transakcije drugoga dana podatke ćemo doznati tijekom dana”, kaže Boris Pevalek, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

I u redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je dionicom Tankerske Next Generation, oko 7 milijuna kuna, dok joj je cijena porasla gotovo 18 posto, na 75 kuna, pa je među likvidnijima bila najveća dobitnica.

Po prometu je slijedila dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 4,9 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,32 posto, na 31,1 kunu.

Znatniji promet, gotovo 4,3 milijuna kuna, bio je ostvaren još i dionicom HT-a, uz pad cijene za 1,06 posto, na 187 kuna.

Među likivdnijima najviše je protekloga tjedna pala cijena dionice Luke Rijeka, za 9,62 posto, na 47 kuna.

Uz dionicu Tankerske Next Generation, znatnije su poskupile i dionice Čateksa, za 9,52 posto, te ine, za 3,55 posto.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 61 dionicom, pri čemu je cijena njih 19 porasla, 34 pala, a osam stagnirala.

Oštar pad svjetskih burzi

Tako su Crobexi prošloga tjedna pratili smjer svjetskih burzovnih indeksa, no pali su znatno umjerenije.

Naime, na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 4 posto, dok je S&P 500 potonuo 4,8 posto, a Nasdaq indeks 5 posto.

„Američka središnja banka Fed ponovno je prošloga tjedna podignula kamatne stope za 0,75 postotnih bodova, pa su kamate porasle na najviše razine u više od desetljeća. Zbog toga su S&P i Nasdaq indeks zaronili u područje 'medvjeda', 20 posto ispod svoje rekordne razine, dok je Dow to zamalo izbjegnuo. Tako je od početka godine Dow Jones u minusu 18,57 posto, S&P 500 oko 22,5, a Nasdaq indeks 30,5 posto”, objašnjava Boris Pevalek.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 3 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,6, a pariški CAC 4,8 posto.

„Zbog toga je od početka godine FTSE u minusu 23,7 posto, frankfurtski DAX 34, a pariški CAC 31 posto”, kaže Boris Pevalek.

I ovoga se tjedna na svjetskim burzama očekuje nestabilno trgovanje jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, s obzirom da središnje banke podižu kamate kako bi suzbile inflaciju, pri čemu se rast gospodarstava usporava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum