ZAGREB

ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje nakon snažnih prošlotjednih dobitaka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje mirno trgovanje i stagnacija Crobexa, nakon što su tri tjedna zaredom porasli, pri čemu su samo prošlog tjedna za više od četiri posto, dok investitori čekaju nove vijesti koje bi im mogle dati smjernice.

Svih pet analitičara koji su sudjelovali u anketi Hine danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prošlog je tjedna porastao 4,18 posto, na 1.635 bodova, a Crobex10 za 4,29 posto, na 1.015 bodova. Oba indeksa na najvišim su razinama od prve polovine ožujka ove godine.

Svi sektorski indeksi bili su na dobitku, a najviše građevinski, za 13,75 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 35,8 milijuna kuna, što je otprilike 9 milijuna više nego u tjednu ranije. 

"Na domaćem tržištu indeksi su prošloga porasli najviše u zadnjih 7 tjedana, ostvarivši dobitke treći tjedan zaredom. Blago je ojačala i likvidnost, pri čemu je prosječni dnevni promet dosegnuo 7,2 milijuna kuna, najviše u zadnja tri tjedna, ali je i dalje prilično skromnoj razini u odnosu na prosječnu od početka godine", ističe Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerische banci.

Najveći promet ostvaren je dionicom Valamar Riviere, 7,86 milijuna kuna, a cijena joj je pritom skočila 10,4 posto, na 27,6 kuna.

Slijedila je dionica HT-a, s prometom od 3,74 milijuna kuna, i rastom cijene za 1,81 posto, na 168,5 kuna.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom Zagrebačke banke, 3,31 milijun kuna. Cijena joj je skočila 7,6 posto, na 53,8 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Optima telekoma, kojom je ostvareno 2,3 milijuna kuna prometa, uz rast cijene za 4,53 posto, na 6 kuna.

Najveće dobitnice protekloga tjedna među likvidnijim izdanjima bile su dionice Ingre, čija je cijena skočila 36 posto, na 5,85 kuna, te Badela 1862, koja je poskupila 20,6 posto, na 12,3 kune.

S druge strane, najveća gubitnica bila je dionica Podravske banke, kojoj je cijena pala 16,67 posto, na 200 kuna.

"Kako nema značajnijih korporativnih vijesti, za očekivati je danas opreznije i skromnije poslovanje, što je uobičajeno za početak tjedna. Ostaje za vidjeti hoće li pozitivni trend koji traje već tri tjedna, nastaviti i dalje", navodi Špoljar. 

 Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 3,75 posto, na 25.383 boda, dok je S&P 500 porastao 3 posto, na 3.044 boda, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 9.489 bodova.

 I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,4 posto, na 6.076 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 4,6 posto, na 11.586 bodova, a pariški CAC 5,6 posto, na 4.695 bodova.

"Protekloga tjedna vladao je dobar sentiment i na američkim i na europskim burzama, zahvaljujući smanjenju broja novozaraženih i posljedičnom uklanjanju mjera restrikcija", ističe Špoljar. 

Na američkim burzama najviše su porasle cijene dionica financijskih i industrijskih kompanija, dok su na europskim burzama investitori pozitivno reagirali na predloženi 750 milijardi eura vrijedan EU fond za gospodarski oporavak, dodaje.

"Ipak, u petak su tržišta u Europi blago korigirana naniže, kao posljedica podizanja tenzija između SAD-a i Kine oko Hong Konga. Nove smjernice investitorima dat će novi makroekonomski pokazatelji, kao i nove vijest o daljnjem razvoju odnosaa između SAD-a i Kine", zaključuje Špoljar. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of