ZAGREB

ZSE: Očekuje se nastavak mirnog trgovanja i stagnacije Crobexa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak očekuje mirno trgovanje, kao i proteklih dana, jer u ovom razdoblju ljetnih godišnjih odmora nema značajnijih gospodarskih vijesti, dok bi Crobex indeksi mogli stagnirati.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u srijedu je oslabio 0,29 posto, na 1.918 bodova, dok je Crobex10 ojačao za 0,06 posto, na 1.185 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je oslabio industrijski, za 0,81 posto, dok je najviše porastao transportni, za 0,99 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,7 milijuna kuna, što je 1,4 milijuna kuna manje nego dan ranije.

„Na Zagrebačkoj burzi jučer se trgovalo slabim intenzitetom, što nije donijelo značajnije promjene glavnih indeksa”, kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

Najveći promet, gotovo 879 tisuća kuna, ostvaren je dionicom HT-a, čija je cijena blago ojačala, za 0,26 posto, na 191,5 kuna.

Slijedila je dionica Ingre s gotovo 520 tisuća kuna prometa. Cijena joj je potonula 5,88 posto, na 12 kuna, pa je među likvidnijima bila najveća gubitnica.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom Valamar Riviere, oko 442 tisuće kuna. Cijena joj je porasla 1,85 posto, na 27,5 kuna.

Najveći rast cijene ostvarila je dionica Alpha Adriatica, za gotovo 40 posto, na 86 kuna, uz 297 tisuća kuna prometa.

Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s ukupno 33 dionice, pri čemu je cijena njih 14 porasla, 11 pala, a osam stagnirala.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,90 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 1,36, a pariški CAC 1,85 posto.

„Fokus ulagača bio je na objavama kvartalnih poslovnih izvješća tvrtki koja su uglavnom bila bolja od očekivanja analitičara, što je doprinijelo vedrijem raspoloženju ulagača”, kaže Jozo Leko.

Na Wall Streetu je, pak, jučer Dow Jones ojačao 0,83 posto, dok je S&P 500 porastao 0,82, a Nasdaq indeks 0,92 posto.

„Na američkim burzama također je prevladavao pozitivan sentiment, te su dionički indeksi snažno porasli. Objave solidnih poslovnih izvješća, uz očekivanja kako širenje delta soja koronavirusa neće usporiti oporavak gospodarstva bili su vjetar u leđa rastu važnijih američkih dioničkih indeksa”, kaže Jozo Leko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum