ZAGREB

ZSE: Može li Crobex indeks porasti 19. dan zaredom?

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje oprezno trgovanje, a ostaje za vidjeti hoće li Crobex indeks porasti i 19. dan zaredom, s obzirom da su svjetske burze pod pritiskom zbog očekivanja da će kamatne stope uskoro porasti.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je u utorak 18. dan zaredom, za 0,62 posto, na 2.201 bod, dok je Crobex10 porastao 0,52 posto, na 1.338 bodova, ostvarivši rast sedmi dan uzastopno.

Crobex je tako dosegnuo novu najvišu razinu od ožujka 2017., a Crobex10 novu najvišu razinu od kada je uveden 2009. godine.

Domaći burzovni indeksi nastavili su s višednevnim usponom, unatoč korekciji najvažnijih europskih burzovnih indeksa, pri čemu je paneuropski Stoxx 600 jučer završio trgovanje s minusom od 0,76 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je na ZSE jučer porastao transportni, za 3,72 posto, dok je najviše pao građevinski, za 2,94 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 9 milijuna kuna, otprilike 5,4 milijuna manje nego prethodnog dana.

Uz to, u blok transakciji dionicom Arena Hospitality grupe ostvareno je 4,2 milijuna kuna, po cijeni od 302 kune za dionicu.

U redovnom trgovanju tom dionicom ostvareno je još 307 tisuća kuna prometa, a cijena joj je ojačala za 1,34 posto, na 302 kune.

„Situacija na burzi je jako dobra. Ne sjećam se kada je Crobex rastao 18 dana zaredom. Promet je jučer bio solidan, za naše prilike, a promet veći od milijun kuna ostvaren je s dva izdanja”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Najveći promet, 2,3 milijuna kuna, postignut je dionicom HT-a, a cijena joj je skliznula 0,54 posto, na 184,5 kuna.

Milijunski promet imala je i dionica Podravke, a cijena joj je stagnirala na rekordnih 706 kuna.

U fokusu investitora bile su i dvije bankarske dionice. Dionicom Zagrebačke banke protrgovano je 930 tisuća kuna, a cijena joj je stagnirala na 68 kuna, dok je dionicom HPB-a ostvareno 747 tisuća kuna prometa, a cijena joj je porasla za 1,22 posto, na 830 kuna.

Među likvidnijima, najviše je poskupjela dionica Ericssona Nikole Tesle, za 2,07 posto, na 1.970 kuna, dok je najviše pala cijena dionice Jadroplova, za 1,87 posto, na 52,5 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s ukupno 50 dionice, pri čemu je cijena njih 22 porasla, 15 pala, a 13 stagnirala.

„Na domaćoj je burzi situacija jako dobra, s obzirom na kretanja na svjetskim burzama. Jučer su pale cijene dionica na Wall Streetu i europskim burzama, a jutros i na azijskim tržištima jer se očekuje rast kamatnih stopa, što negativno utječe na tržišta kapitala. Vidjet ćemo hoće li Crobexi i danas odoljeti pritiscima izvana”, kaže Roman Rinkovec.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater