ZAGREB

ZSE: Investitori na početku tjedna bez smjernica

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se buzi u ponedjeljak očekuje stagnacija Crobexa i nastavak skromnog obujma trgovanja jer zasad nema važnijih vijesti koje bi investitorima dale smjernice,

Svi analitičari koji su sudjelovali u anketi Hine očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je protekloga tjedna 1,18 posto, na 1.827 bodova, a Crobex10 za 1,54 posto, na 1.146 bodova.

Iako su porasli sporije nego prethodnoga tjedna, kada su skočili gotovo 4 posto, oba indeksa od početka godine bilježe znatne dobitke, veće od 5 posto te se nalaze na najvišim razinama u zadnjih 10 mjeseci.

Među sektorskim indeksima, najviše je prošloga tjedna porastao prehrambeni, za 1,7 posto, dok je najviše oslabio građevinski, za 0,2 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 31 milijuna kuna, što je šest milijuna manje nego u tjednu ranije. Uz to, u blok transakciji dionicom HT-a ostvareno je još 3,6 milijuna kuna prometa, po cijeni od 184 kune za dionicu.

"Prošli tjedan Crobexi su nastavili s pozitivnim kretanjima, ponajprije zbog smirivanja pandemije i početka cijepljenja. No, likvidnost je oslabila te je u prosjeku dnevno promet bio ispod 7 milijuna kuna. Zasad nema bitnijih korporativnih vijesti koje bi dale smjernice investitorima, stoga danas očekujem oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna", ističe Magdalena Dolenec, analitičarka tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najlikvidnija je prošloga tjedna u redovnom trgovanju bila dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 4,41 milijun kuna prometa, a cijena joj je ojačala 1,9 posto, na 32 kune.

Slijedila je dionica Tankerske Next Generation, s prometom od 4,39 milijuna kuna. Cijena joj je potonula gotovo 11 posto, na 42,4 kune, pa je među likvidnijima bila najveća gubitnica.

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, kojom je ostvaren 3,8 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,6 posto, na 502 kune.

Promet veći od tri milijuna kuna imala je i povlaštena dionica Adrisa. Cijena joj je pritom ojačala 2,6 posto, na 433 kune.

Najveća je likvidnija dobitnica bila dionica Jadroplova, koja je poskupila 29 posto, na 12 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala protekloga se tjedna trgovalo s ukupno 58 dionica, pri čemu je njih 35 ostvarilo rast cijene, 13 pad, a 10 nije zabilježilo cjenovnu promjenu. 

"Na svjetskim su burzama cijene dionica protekloga tjedna pale, što zbog daljenjeg širenja covida i najave produljenja 'lockdowna', što zbog slabijih makroekonomskih pokazatelja. Nakon što su prvom dijelu tjedna indeksi na Wall Streetu dosegnuli nove rekordne razine, drugu polovinu tjedna obilježilo je negativno raspoloženje zbog lošijih pokazatelja, prije svega zbog porasta broja Amerikanaca koji su zatražili pomoć radi nezaposlenosti te pada prometa američkoj maloprodaji u prosincu, već treći mjesec zaredom", navodi Dolenec.

Dow Jones prošloga tjedna oslabio je 0,9 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,5 posto, kao i Nasdaq indeks.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 2 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,9, a pariški CAC 1,7 posto.

"U tjednu pred nama počinje sezona objave financijskih izvješća za zadnje lanjsko tromjeseče, a u fokusu investitora bit će i novi makroekonomski pokazatelji te sastanak Eurospke središnje banke", zaključuje Dolenec. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of