ZAGREB

ZSE: Crobexi u blagom minusu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Crobex indeksi Zagrebačke burze u srijedu su blago pali, a promet je i nadalje skroman te su milijunski promet imale tek dionice Valamar Riviere i Kraša. 

Crobex indeks je snižen za 0,07 posto, što je treći dan za redom da je u minusu pa je današnje trgovanje zaključio na 1.969,64 boda, što je njegova najniža razina u posljednjih nešto više od mjesec dana.

Crobex10 je pao za 0,10 posto, na 1.170,22 boda. 

Redovni promet dionicama iznosio je 6,85 milijuna kuna, što je oko sto tisuća kuna više nego jučer. 

Najtrgovanija je bila dionica Valamar Riviere s prometom od 1,7 milijuna kuna. Cijena dionici Valamara je snižena za 0,53 posto, na 37,70 kuna. 

Milijunski promet, 1,2 milijuna kuna, imala je još samo dionica Kraša, kojoj je zadnja cijena ostala na 1.050 kuna. 

Likvidnije dobitnice predvodi dionica Ericssona Nikole Tesle s rastom cijene za 1,96 posto, na 1.300 kuna, uz promet od 817,6 tisuća kuna. 

Dionicama Zagrebačke banke ostvaren je promet od 656,3 tisuće kuna, a cijena im stagnira na 61 kunu. 

Zagrebačka banka objavila je danas da je njezin Nadzorni odbor odobrio kandidaturu Dalibora Ćubele na mjesto general managera i zamjenika predsjednika Uprave, za što je potrebno odobrenje Hrvatske narodne banke. Dalibor Ćubela, trenutno predsjednik Uprave UniCredit Bank d.d. u Bosni i Hercegovini, na toj će funkciji zamijeniti Claudia Cesaria, koji će preuzeti ulogu zamjenika predsjednika Uprave UniCredit Bank Romania, što je predmet odobravanja Narodne banke Rumunjske. 

Više od pola milijuna kuna prometa imala je još samo dionica HT-a, 525,6 tisuća kuna, a cijena joj je oslabila 0,30 posto, na 168 kuna.

Veća je gubitnica danas dionica Đuro Đaković grupe, kojoj je cijena pala za 8,65 posto, na 4,75 kuna. Tom je dionicom ostvaren promet od gotovo 195 tisuća kuna. 

Među dionicama s više od sto tisuća kuna prometa veći pad cijene bilježi i dionica Čakovečkih mlinova, za 5,04 posto, na 6.600 kuna, uz promet od 138,7 tisuća kuna. 

Ta je kompanija danas objavila da će grupa Čakovečki mlinovi razvoj temeljiti na značanijem iskoraku i rastu maloprodajnog poslovanja te će u strateškom fokusu Uprave u idućem razdoblju biti objedinjavanje maloprodajnog poslovanje i ubrzanje rasta akvizicijama i otvaranjem novih prodavaonica, kao i mjere fokusirane na organski rast, a taj će razvoj provesti samostalno. 

U priopćenju podsjećaju da se Čakovečki mlinovi grupa "nalazi na prekretnici u strateškom razvoju svog poslovanja s obzirom na stagnirajuće poslovanje i sve snažniju konkurenciju na domaćem maloprodajnom, pekarskom i mlinarskom tržištu" te je stoga za potrebe analize mogućih strateških opcija angažiran tim vanjskih savjetnika s iskustvom u financijskim, poreznim i pravnim aspektima poslovanja na tržištima na kojima kompanija posluje.

"Nakon provedenih analiza, Uprava se opredijelila za značajniji iskorak i rast maloprodajnog poslovanja kao ključnog nosioca budućeg rasta vrijednosti grupe. Uprava smatra kako interni resursi i potencijali s jedne strane, te prilike na tržištu s druge, nude najviše prostora za rast vrijednosti i razvoj kompanije upravo u dijelu maloprodajnog poslovanja. Stoga će u narednom razdoblju objedinjavanje maloprodajnog poslovanja te ubrzanje rasta akvizicijama i otvaranjem novih prodavaonica, kao i mjerama fokusiranima na organski rast poslovanja biti u strateškom fokusu Uprave. Uprava je također odlučila provesti navedeni razvoj samostalno, s obzirom da raspolaže dovoljnom financijskom pozicijom za provođenje takve strategije", ističe se u objavi. 

Iz čakovečke su tvrtke ranije danas izvijestili i o jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora Čakovečkih mlinova d.d. te promjenama u tom tijelu - s funkcije predsjednika Nadzornog odbora opozvan je Zoran Štefulj, a za novog predsjednika izabran Vladimir Bulić, dok je s funkcije zamjenika predsjednika Nadzornog odbora opozvana Ana Grašić, a za novog zamjenika izabrana Ružica Varga. Iz tvrtke su također objavili i da je odlukom Čakovečkih mlinova d.d., kao jedinog člana trgovačkog društva METSS d.o.o., donesena odluka o opozivu dosadašnjeg člana Uprave Branka Grašića, a novim članom Uprave je imenovan Antonio Vuksan-Ćusa.

Uz dionice Đure Đakovića i Čakovečkih mlinova, veći je pad cijene danas zabilježila i dionica Vira, za 9,94 posto, na 81,50 kuna, ali uz skromniji promet od tek 5.729 kuna. 

Nasuprot tomu, najveći je rast cijene imala dionica Olimpya Vodica, za 17,65 posto, na 80 kuna, uz promet od 8.000 kuna. 

Veće su dobitnice i dionice Saponie s rastom cijene za 4,67 posto, na 314 kuna, te Optima telekoma, za 2,40 posto, na 6,40 kuna. Pritom je dionicama Saponie ostvaren promet od 85,7 tisuća kuna, a Optime 54,1 tisuću kuna. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini