ZAGREB

ZSE: Crobexi skliznuli na najniže razine od kraja rujna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobexi znatnije pali, spustivši se na najniže razine od kraja rujna, a smanjen je i promet jer je završila sezona objave poslovnih rezultata domaćih kompanija, pa investitori nemaju poticaja za življe trgovanje.

Crobex indeks potonuo je protekloga tjedna 1,73 posto, na 1.997 bodova, oslabivši tako drugi tjedan zaredom. Crobex10 spustio se za 1,5 posto, na 1.230 bodova. Oba idneksa na najnižim su razinama od kraja rujna.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao transportni, za 4,21 posto, dok je najviše ojačao građevinski, za 3,88 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 33 milijuna kuna, što je 22 milijuna manje nego u tjednu ranije. 

Najlikvidnija je bila dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 11,7 milijuna kuna prometa. Cijena joj je potonula 14,67 posto, na 413 kuna, pa je među likvidnijima bila najveća gubitnica. 

Općenito, brodarske dionice bile su pod pritiskom pada BDI indeksa vozarina od 6. listopada, nakon što je dosegnuo rekordnu razinu.

Tako je protekloga tjedna pala i cijena dionice Jadroplova, za 9,5 posto. Istodobno, dionica Tankerske Next Generation pojeftinila je za 1 posto, a Alpha Adriatica porasla 2,6 posto. 

Sljedeća po visini prometa bila je dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno gotovo 3,5 milijuna kuna. Pritom joj je cijena stagnirala na 31,8 kuna.

Istodobno, dionicom HT-a ostvareno je 1,7 milijuna kuna prometa, uz pad cijene za 0,27 posto, na 185,5 kuna.

U fokusu investitora bila je još jedna telekom dionica - Optima telekoma, kojom je ostvareno 1,49 milijuna kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,39 posto, na 5,12 kune.

Znatniji promet, 1,46 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena porasla 1,94 posto, na 1.835 kuna.

Najveći dobitak među likvidnijima ostvarila je dionica Ingre, s porastom cijene za 6,5 posto, na 10,2 kune. 

Na domaćem tržištu kapitala protekloga tjedna trgovalo se s ukupno 65 dionica, pri čemu je cijena njih 21 porasla, 32 pala, a 12 stagnirala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater