ZAGREB

ZSE: Crobex oslabio četvrti tjedan zaredom, promet skroman

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U opreznom trgovanju pred objavu financijskih izvješća kompanija, na Zagrebačkoj je burzi protekloga tjedna Crobex indeks blago pao, četvrti tjedan zaredom, dok je Crobex10 blago ojačao.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 0,18 posto, na 1.930 bodova, skliznuvši već četvrti tjedan zaredom.

Crobex10, pak, zaustavio je klizanje nakon tri tjedna, ojačavši prošli tjedan 0,19 posto, na 1.192 boda.

Indeksi tako i dalje nemaju snage za oporavak, pa ostaje za vidjeti hoće li objava polugodišnjih financijskih izvješća, koja će se intenzivirati idućega tjedna, unijeti nešto živosti u trgovanje.

Među sektorskim indeksima, najviše je prošli tjedan pao industrijski, za 2,19 posto, dok je najviše porastao građevinski, za 1,65 posto.

Redovni promet dionicama bio je nešto veći od 24 milijuna kuna, što je 6 milijuna manje nego u tjednu ranije. Uz to, ostvareno je i 2,1 milijun kuna blok prometa dionicom Ericssona Nikole Tesle, po cijeni od 1.615 kuna za dionicu. 

U redovnom trgovanju najlikvidnija je bila dionica Podravke, s prometom od 4,8 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 0,69 posto, na 586 kuna.

Iz Podravke su u četvrtak izvijestili da je neto dobit grupe u prvom polugodištu dosegnula 197,6 milijuna kuna, što je 22,3 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Slijedila je dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 2,35 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla nešto više od 4 posto, na 28,1 kunu.

Više od dva milijuna kuna prometa ostvareno je i dionicom Atlantske plovidbe, čija je cijena pala 2,85 posto, na 409 kuna.

Među likvidnijima, najviše je skočila cijena dionice Alpha Adriatica, za 22,3 posto, na 85 kuna. Po dobitku se ističe i dionica Ingre, s rastom cijene za 13,7 posto, na 12,85 kuna.

Najveća gubitnica, pak, bila je dionica Jadroplova, s padom cijene za 24,4 posto, na 33,4 kune.  

Ta splitska brodarska tvrtka objavila je u četvrtak javni poziv za dokapitalizaciju. "Javna ponuda odnosi se na dva milijuna dionica društva, nominalne vrijednosti od po 10 kuna, koje se uplaćuju u novcu, s time da se, u okvir javne ponude, minimalna pojedinačna cijena za dionicu društva utvrđuje u iznosu od najmanje 25 kuna po dionici, a najniža pojedinačna vrijednost ponude za upis iznosi milijun kuna", objavio je Jadroplov.

Od poslovnih objava, Dalekovod je u petak nakon završetka trgovanja izvijestio da je u dva kruga upisa novih dionica premašio najviši predviđeni iznos dokapitalizacije od 410 milijuna kuna, pri čemu su s iznosom od 310 milijuna kuna u toj dokapitalizaciji sudjelovali Construction Line i Končar Elektroindustrija, i to kroz tvrtku Napredna energetska rješenja.

Cijena dionice Dalekovoda porasla je protekloga tjedna za 2,74 posto, na 75 lipa.  

Na domaćem tržištu prošloga se tjedna trgovalo s ukupno 56 dionica, pri čemu je cijena njih 18 porasla, 26 pala, a 12 stagnirala. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater