ZAGREB

ZSE: Crobexi prošloga tjedna oštro pali, promet porastao

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi oštro pali pod pritiskom sa svjetskih burzi, dok je promet znatno porastao, ponajviše zahvaljujući dionici Tankerske Next Generation koja je u fokusu zbog najave objave ponude za dobrovoljno preuzimanje.

Crobex indeks potonuo je protekloga tjedna 3,21 posto, oslabivši drugi tjedan zaredom. U mjesecu rujnu spustio se za 100 bodova ili 4,72 posto, a tijekom protekloga tjedna dotaknuo je i najnižu razinu od travnja 2021. godine.

Crobex10 pao je, pak, 3,64 posto, na 1.127 bodova, oslabivši peti tjedan zaredom. Tijekom rujna izgubio je 5,9 posto na vrijednosti, dotaknuvši u jednom trenutku prošli tjedan i najnižu razinu od početka veljače 2021. godine.

Crobexi su tako pratili pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa središnjih banaka u cilju suzbijanja inflacije izazvati recesiju u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Svi sektorski indeksi na ZSE prošloga su tjedna pali, a najviše Crobextransport, za 5,2 posto.

Redovni dionički promet iznosio je 60,5 milijuna kuna, što je 25 milijuna više nego u tjednu ranije.

Uz to, ostvareno je i gotovo 84 milijuna kuna blok prometa, a pritom najviše u blok transakciji dionicom Tankerske Next Generationa, nešto više od 70 milijuna kuna, po cijeni od 78 kuna za donicu.

Ostatak blok prometa, gotoovo 14 milijuna kuna, ostvaren je povlaštenim dionicama Adrisa, Končara D&ST, te redovnim HT-a i Arene Hospitality grupe.

I u redovnom trgovanju dionicom Tankerske Next Generation ostvaren je najveći promet - 16,8 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 2,4 posto, na 76,8 kuna.

Tu dionicu Burza je stavila u četvrtak u segment promatranja, nakon što je Tankerska plovidba izvijestila o namjeri objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje Tankerske Next Generationa.

Po likvidnosti je slijedila dionica HT-a, s prometom od osam milijuna kuna. Cijena joj je pala 3,74 posto, na 180 kuna.

Slijede dionice Podravke i Valamar Riviere, s prometom većim od 4 milijuna kuna. Pritom je dionici Podravke cijena pala 2,46 posto, na 556 kuna, a Valamar Rivieri za 6,75 posto, na 29 kuna.

Najveće gubitnice bile su dionice Alpha Adriatica, s padom cijene za 11,71 posto na 98 kuna te Jadroplova, za 11,11 posto, na 56 kuna, a znatnije gubitke pretrpjela je i dionica Atlantske plovidbe, pojeftinivši 9,93 posto, na 390 kuna. Brodarske dionice na udaru su korekcija, jer bi recesija u globalnom gospodarstvu usporila trgovinske tijekove i posljedično potražnju za brodskim prijevozom.

Najveće dobitnice, pak, bile su prošloga tjedna dionice Granolia, sa skokom cijene za 10 posto, na 55 kuna, te Slatinske banke, za 9,88 posto, na 54,5 kuna.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 59 dionica, pri čemu je cijena njih 11 porasla, 39 pala, a devet stagnirala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini