ZAGREB

ZSE: Crobexi prekinuli višednevni uspon

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.

Crobex indeks u četvrtak je oslabio 0,33 posto, na 2.205 bodova, prekinuvši trend rasta koji je trajao 19 trgovinskih dana uzastopno, tijekom kojih je ukupno ojačao 9 posto.

Crobex10, pak, završio je trgovanje s minusom od 0,16 posto, na 1.340 bodova, prekinuvši 8-dnevni trend rasta.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao industrijski, za 1,64 posto, dok je najviše porastao transportni, za 0,85 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 12,86 milijuna kuna, što je za 2,9 milijuna više nego dan ranije. Uz to, u blok transakciji dionicom Spana ostvareno je još 23,26 milijuna kuna po cijeni od 212 kuna za dionicu.

Najveći promet u redovnom trgovanju postignut je dionicom HT-a, u visini od 2,8 milijuna kuna. Cijena joj je stagnirala na 185,5 kuna.

Slijedi dionica Podravke, s prometom od 2,35 milijuna kuna. Cijena joj je pala za 0,57 posto, na 696 kuna.

Dionicom Ericssona Nikole Tesle ostvareno je 1,83 milijuna kuna prometa, a cijena joj se spustila za 1,72 posto, a 1.995 kuna.

Milijunski promet imala je još i dionica Atlantske plovidbe, u visini od 1,16 milijuna kuna. Pritom joj je cijena pala 2,12 posto, na 369 kuna.

Među likvidnijima, najviše je pala cijena dionice HPB-a, za 2,37 posto, na 825 kuna. Istodobno, najveća dobitnica bila je dionica Maistre, s rastom cijene za 2,67 posto, na 308 kuna.

 Od burzovnih vijesti, Končar – Elektroindustrija izvijestila je u četvrtak da je društvo Napredna energetska rješenje, čiji su osnivači Končar–Ulaganja i Construction Line Limited, uplatila u srijedu iznos od 310 milijuna kuna, čime je upisala 31 milijun novih redovnih dionica Dalekovoda. To društvo tako je postalo većinski vlasnik Dalekovoda, s udjelom iznad 75 posto. 

"Sudjelovanjem u procesu financijskog restrukturiranja Dalekovoda, Končar je prepoznao priliku za budući rast i razvoj koji je vezan uz obnovu i modernizaciju elektroenergetske prijenosne i distributivne mreže. Komplementarnost proizvodnog programa Končara i Dalekovoda omogućit će proširenje portfelja usluga i cjelovitih rješenja te povećati udio prihoda od izvoza, s većom dodanom vrijednošću", navode se u priopćenju.

Dionica Dalekovoda nije bilježila cjenovnu promjenu u odnosu na jučer te je njezina zadnja cijena iznosila 115 kuna, dok je cijena dionice Končara EI pala je 0,53 posto, na 945 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala danas se trgovalo s ukupno 40 dionica, pri čemu je cijena njih 13 porasla, 19 pala, a 8 stagnirala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini