ZAGREB

ZSE: Crobex na putu tjednog gubitka od oko 0,5 posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer gospodarske okolnosti u svijetu ne idu u prilog tržištima dionica, pa bi Crobex indeks, koji je na putu tjednog gubitka od oko 0,5 posto, mogao stagnirati.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je u četvrtak blagih 0,1 posto, na 1.974 bodova, spustivši se tako već peti trgovinski dan zaredom.

Crobex10 prekinuo je, pak, 4-dnevni negativni niz, ojačavši 0,26 posto, na 1.174 boda.

Oba su indeksa na putu tjednih gubitaka. U odnosu na početak tjedna, Crobex je trenutno u minusu oko 0,5 posto, dok je Crobex10 oslabio 0,6 posto, pa je na putu gubitaka četvrti tjedan zaredom.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 6,8 milijuna kuna, oko pola milijuna kuna više nego dan ranije.

Uz to, ostvareno je 92 milijuna kuna blok prometa u transakciji s dvije dionice. Pritom je dionicom Tankerske Next Generation, ostvareno 89,4 milijuna kuna, po cijeni od 75 kuna po dionici, a dionicom Atlantic grupe 2,6 milijuna kuna, po cijeni od 372 kune po dionici.

U redovnom trgovanju najveći promet, 2,4 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicom Tankerske Next Generation, a cijena joj je porasla 0,27 posto, na 73,2 kune.

Milijunski je promet ostvaren još i dionicom Atlantic grupe, 1,05 milijuna kuna, a cijena joj se spustila 0,54 posto, na 370 kuna.

Po likvidnosti je slijedila dionica Valamar Riviere, s prometom od gotovo 660 tisuća kuna prometa. Cijena joj je ojačala 1,97 posto, na 31 kunu.

Od poslovnih objava, Podravka je jučer izvijestila da je uspješno završila investiciju u modernizaciju proizvodnje od gotovo 30 milijuna kuna.

Cijena dionice Podravke porasla je 0,35 posto, na 576 kuna, a s prometom od 385 tisuća kuna bila je među 10 najlikvidnijih.

Najveća gubitnica među likvidnijima bila je dionica Jadroplova, s padom cijene za 7,7 posto, na 46,8 kuna.

Najveća dobitnica bila je, pak, dionica Instituta IGH, čija je cijena ojačala 2,56 posto, na 80 kuna.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 29 dionica, pri čemu je cijena njih sedam porasla, 18 pala, a četiri stagnirala.

Na burzi se i danas očekuje oprezno trgovanje jer su svjetska tržišta dionica pod pritiskom zbog toga što središnje banke u svijetu, od američkog Feda do švicarske i britanske banke, ovih dana povećavaju kamatne stope kako bi suzbile inflaciju. A to će usporiti rast gospodarstava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom