ZAGREB

ZSE: Crobex na najnižoj razini od ožujka ove godine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj burzi u utorak su glavni dionički indeksi pali, pri čemu Crobex osmi trgovinski dan zaredom, čime se spustio na najnižu razinu od početka ožujka, dok je Crobex10 dotaknuo najnižu razinu od veljače 2021.

Crobex indeks u utorak je pao 0,65 posto, na 1.935 bodova i tako zabilježio negativni niz osmi trgovinski dan zaredom, spustivši se na najnižu razinu od početka ožujka.

Istodobno, Crobex10 spustio se 0,94 posto, na 1.143 boda, zabilježivši pad treći trgovinski dan zaredom. Dotaknuo je tako najnižu razinu od kraja veljače 2021. godine.

Indeksi su već danima pod pritiskom nesigurnosti na svjetskim tržištima dionica jer se očekuje usporavanje rasta gospodarstava, s obzirom da središnje banke u svijetu povećavaju kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

Svi sektorski indeksi su pali, izuzev Crobexkonstrukta, koji je bio bez promjena u odnosu na dan ranije. Najviše je pritom potonuo Crobextransport, za 1,35 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 19 milijuna kuna, što je otprilike 4,7 milijuna više nego dan ranije. Uz to ostvareno je i 70 milijuna kuna blok prometa u transakciji dionicom Tankerske Next Generation, po cijeni od 78 kuna za dionicu.

I u redovnom trgovanju tom je dionicom ostvaren najveći promet, 4,6 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 4,26 posto, na 78,4 kune, pa je među likvidnijima bila najveća dobitnica.

Po likvidnosti slijedi dionica Atlantic grupe, kojom je ostvareno nešto više od 2 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,55 posto, na 360 kuna.

Nadomak 2 milijuna kuna prometa bila je dionica HPB-a, a cijena joj je pritom stagnirala na 830 kuna.

Najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica Imperial Riviere, s padom cijene za 5,23 posto, na 412 kuna.

Češki ulagač uplatio novac za dokapitalizaciju Đure Đakovića

Od poslovnih objava,iz Đuro Đaković grupe izvijestili su danas da su zaprimili potvrdu banke o uplati novčanog uloga češkog DD Acquisitiona, sukladno odluci o povećanju temeljnog kapitala društva unosom novca i prava uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica.

Podsjetimo, krajem kolovoza glavna skupština te slavonskobrodske tvrtke donijela je odluke kojima je otvorila put češkom ulagaču da završi postupak preuzimanja većinskog udjela 
u Đakoviću.

Češki ulagači, naime, dobili su rok od 30 dana da u Đuru Đakovića unesu financijska sredstva u visini od 100 milijuna kuna, a u tom bi razdoblju trebala biti završena i revizija nefinancijskog dijela ulaganja, koja se procjenjuje na više od 100 milijuna kuna.

DD Acquisition ovime bi trebao ostvariti 75 posto udjela u vlasništvu Đuro Đaković Grupe, dok je druga po veličini vlasničkog udjela država, s gotovo 25 posto država, a malim dioničarima ostaje udio od tek 0,2 posto.

Cijena dionice Đure Đaković grupe skočila je 4,71 posto, na 89 kuna, no protrgovano je svega 11 dionica kojima je ostvareno 979 kuna prometa.

Na ZSE se danas ukupno trgovalo sa 39 dionica, pri čemu je cijena njih šest porasla, 20 pala i 13 stagnirala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini