ZAGREB

Zeleni porez odgoditi zbog koronavirusa - šef Air France-KLM-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izvršni direktor Air France-KLM-a Benjamin Smith smatra da bi planove za uvođenje "zelenoga poreza" aviokompanijama trebalo odgoditi zbog utjecaja koronavirusa na zračni promet.

Smith je na konferenciji Airlines4Europe u Bruxellesu održanoj u utorak, rekao da je industrija teško pogođena širenjem virusa, te da bi planirane inicijative za oporezivanje zračnih putovanja trebalo staviti na led, prenosi portal Euractiv.com.

"S obzirom na epidemiju koronavirusa, tražimo od vlada da obustave uvođenje novih taksi. Novi porezi za nas znače dodatni pritisak, na primjer u Francuskoj i Nizozemskoj, "rekao je Smith na konferenciji.

"Zelena naknada" od sedam eura po putovanju trebala bi stupiti na snagu u Nizozemskoj 2021. godine, a predviđene su i dodatne takse za prijevoz tereta. Nizozemska vlada procjenjuje da bi od tih nameta mogla ubrati 200 milijuna eura godišnje.

Čelni čovjek Air France-KLM-a također je rekao da će poremećaji uzrokovani koronavirusom povećati pritisak na konsolidaciju i spajanja u zrakoplovnoj industriji.

"Definitivno vjerujem da će ovo ubrzati konsolidaciju", rekao je Smith, ne naznačivši hoće li ona biti potaknuta bankrotima, spajanjima ili zbog oba ta uzroka.

Rekao je i da će pravi test utjecaja koronavirusa doći uz ljetne rezervacije i cjelovitiju ekonomsku sliku o tome kako zaraza dugoročno utječe na zračna putovanja.

Direktor Ryanaira Michael O’Leary više je optimističan. On smatra da će psihoza oko koronavirusa usporiti posao na nekoliko tjedana, a da će nakon toga "ljudima koronavirus dosaditi".

Irac očekuje da će se promet ponovo povećati u svibnju ili lipnju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum