PARIZ

Odzvonilo Air Franceovoj floti Airbusovih superjumbo zrakoplova zbog Covida 19

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Air France će nakon pandemije koronavirusa trajno prizemljiti devet Airbusovih superjumbo zrakoplova A380, objavila je grupa Air France-KLM.

Prvotno su ih planirali postupno povlačiti iz prometa do kraja 2022. Prizemljeni su zbog pandemije a grupa je sada odlučila da ih više neće ni vraćati u promet.

Europski zrakoplovni koncern Airbus prošle je godine najavio da će 2021. prekinuti proizvodnju modela superjumbo, najvećeg putničkog mlažnjaka u svijetu.

Prema Airbusovoj knjizi narudžbi u travnju, kompanija mora isporučiti još samo devet zrakoplova A380 - osam Emiratesu, koji ima gotovo polovinu svjetske flote od 240 zrakoplova A380, te jedan All Nippon Airwaysu.

Dvokatni zrakoplov ima četiri motora i može prevesti do 853 putnika. Airbus je teško pronalazio kupce za A380 budući da zrakoplovne kompanije preferiraju fleksibilnost i niže cijene širokotrupnih zrakoplova dva motora.

Air France je priopćio kako će zahvaljujući postupnom povlačenju iz prometa flote A380 postati konkurentniji, oslanjajući se na „modernije zrakoplove visokih performansi, sa znatno smanjenim utjecajem na okoliš“.

Flotu superjumbo zrakoplova namjeravaju zamijeniti Airbusovim modelom A350 i Boeingovim 787, širokotrupnim mlažnjacima s dva motora.

Air France je najavio da će u rezultatima za drugo tromjesečje knižiti 500 milijuna rezervacija za troškove ukidanja flote A380.

Francuska vlada obećala je Air Franceu zajam od sedam milijardi eura kako bi mu pomogla prebroditi koronavirusnu krizu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum