ZAGREB

Završena implementacija prvog dijela SINCRO.GRID projekta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ugradnjom regulacijske prigušnice u trafostanici (TS) Mraclin završena je implementacija prvog dijela SINCRO.GRID projekta, koji je plod suradnje hrvatskih i slovenskih operatora prijenosnih i distribucijskih sustava,  izvijestili su u srijedu iz HOPS-a i Siemensa.

Projekt sufinancira Europska komisija, a dugoročno bi trebao riješiti problem nedostatka fleksibilnih resursa i zagušenja u mreži te osigurati preduvjete za prihvat novih obnovljivih izvora energije, navodi se u priopćenju Siemensa.

Ugovorena vrijednost opreme i radova na projektu ugradnje regulacijske prigušnice 100 MVAr u TS Mraclin iznosila je nešto manje od 25 milijuna kuna.

Siemens je naručitelju, Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava (HOPS), regulacijsku prigušnicu isporučio po sistemu "ključ u ruke", što je obuhvaćalo izradu dokumentacije za proizvodnju, izradu izvedbenog projekta, izvođenje građevinskih i elektromontažnih radova, provedbu svih potrebnih ispitivanja te konačnog puštanja u rad, ističu iz Siemensa.

Dodaju i da je na tehničkom pregledu građevine 15. siječnja ove godine dobiveno pozitivno mišljenje za izdavanje uporabne dozvole te je time Siemens sa svojim partnerima i investitorom HOPS-om po prvi put u Hrvatskoj uspješno izvršio priključenje i ugradnju regulacijske prigušnice 100 MVAr na elektroenergetski sustav.

Prvi od tri projekta

Ugradnjom regulacijske prigušnice 100 MVAr završen je prvi od tri projekta koje je Siemens ugovorio s HOPS-om, a koji se financiraju u sklopu projekta naprednih mreža SINCRO.GRID.

Druga dva dijela SINCRO.GRID projekta - ugradnja regulacijske prigušnice u TS 400/220/110 kV Melina, ugovorene vrijednosti 36,5 milijuna kuna, te izgradnja SVC postrojenja u TS Konjsko, ugovorene vrijednosti od gotovo 105 milijuna kuna, trenutno su u fazi realizacije. 

"Završetkom ovih triju projekata dugoročno će se riješiti problem previsokih iznosa napona, odnosno regulacije tokova jalovih snaga u prijenosnoj mreži, a u hrvatski elektroenergetski sustav bit će ugrađena najmodernija tehnološka rješenja", kažu iz Siemensa.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum