ZAGREB

Započela proljetna akcija oralne vakcinacije lisica

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je u ponedjeljak započela akcija oralne vakcinacije lisica na području Hrvatske, čiji je cilj polaganjem mamaca s cjepivom protiv bjesnoće iskorijeniti tu bolest.

Program oralne vakcinacije lisica, većinom financiran iz EU fondova, od iznimnog je značaja za javnost jer je bjesnoća smrtonosna zoonoza te se ovom mjerom značajno utječe na povećanje kvalitete zdravlja ljudi i životinja u zemlji, ističu iz tog ministarstva.

U slučaju povoljnih vremenskih uvjeta, ukupna količina mamaca bit će distribuirana tijekom pet radnih dana, pri čemu se započinje 6. srpnja 2020. s aerodroma Brač i Osijek, a zatim se premješta na aerodrome Rijeka i Čakovec, čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog teritorija Hrvatske. 

Iz Ministarstva napominju da se mamce koji se pronađu u prirodi ne smije dirati niti micati, kao i da nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir sa mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće.

Ipak, pozivaju se građani da u dane provođenja oralne vakcinacije te 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt sa cjepivom.

Provedba oralne vakcinacije lisica rezultirala je padom broja slučajeva bjesnoće u populaciji životinja te je posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen 2014. godine. ističu z tog ministarstva.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater