ZAGREB

Započela jesenska kampanja oralne vakcinacije lisica

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je u utorak započela jesenska kampanja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnoće, koja će se ove godine provoditi do 30. studenoga. 

Kampanja kreće s aerodroma Brač i aerodroma Osijek, zatim se premješta na aerodrome Rijeka i Čakovec, čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju.

U kampanji se polažu mamci s cjepivom protiv bjesnoće, a njen je cilj iskorjenjivanje te bolesti na području Hrvatske. 

Provedba oralne vakcinacije lisica rezultirala je padom broja slučajeva bjesnoće u populaciji životinja te je posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen 2014. godine, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Mjera se provodi dva puta godišnje, u jesen i proljeće, i to pomoću zrakoplova koji su, kako se navodi, dokazani kao najučinkovitije i ekonomski najisplativije sredstvo za distribuciju vakcinalnih mamaca. 

Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom akcijom se osigurava cijepljenje pomlatka.

Mamci koji u sebi sadrže potrebnu dozu cjepiva u potpunosti su neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja, navode iz Ministrarstva poljoprivrede. 

No, ujedno ističu da se mamce koji se pronađu u prirodi ne smije dirati niti micati, a u slučaju da se mamac nađe u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište) može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume samo ako se može izbjeći izravan dodir kože s mamcem.

Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica, objašnjavaju iz Ministarstva i dodaju kako neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima. 

Ako je vanjski omot mamca oštećen i tekućina (cjepivo) vidljiva, mamac više nije djelotvoran, te se on, uz obavezno nošenje zaštitnih rukavica, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se pravilno uklonio.

U slučaju dodirivanja omota mamca, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ukoliko je sadržaj mamca (tekućina cjepiva) došao u dodir s kožom ili sluznicama potrebno se odmah obratiti liječniku, objašnjava se u priopćenju. 

Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće, a psi i mačke koji dođu u dodir s mamcem ne smatraju se cijepljenima protiv bjesnoće, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Podsjećaju da je program oralne vakcinacije lisica od iznimnog značaja za javnost jer je bjesnoća smrtonosna zoonoza te se ovom mjerom značajno utječe na povećanje kvalitete zdravlja ljudi i životinja.

Prije početka provedbe oralne vakcinacije lisica 2011. godine, prosječan broj potvrđenih slučajeva bjesnoće u životinja iznosio je 650 do 800 godišnje, a nakon početka provedbe projekta posljednji slučaj se javio 2014. godine.

Program iskorjenjivanja bjesnoće u populaciji divljih životinja odobrila je 2011. godine Europska komisija, čime je Hrvatska ostvarila mogućnost sufinanciranja tog programa pa do 75 posto iznosa sufinancira EU iz fonda predviđenog za kontrolu i iskorjenjivanje bolesti životinja, a preostalih 25 posto osigurano je u državnom proračunu.

Vrijednost godišnjeg ugovora iznosi 20,02 milijuna kuna, podaci su Ministarstva poljoprivrede. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater