ZAGREB

Za obnovu voznog parka HŽ Putničkog prijevoza 119, 3 milijuna eura

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska komisija (EK) odobrila je u utorak 119,3 milijuna eura za sufinanciranje obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza, priopćio je u utorak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

HŽ Putnički prijevoz će modernizirati vozni park s 21 novim elektromotornim vlakom (11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih) koji će putnicima pružiti veću udobnost, smanjiti vrijeme putovanja, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz te na taj način poboljšati konkurentnost pruženih putničkih usluga.

Ovaj projekt, kako se navodi, predstavlja nastavak rada HŽPP-a na rješavanju problema visoke starosti voznog parka.

Cilj je poboljšanje regionalne povezanosti i mobilnosti radi boljeg pristupa tržištu rada i uslugama u većim gradskim centrima, ističu iz Ministarstva napominjući kako je projekt usmjeren i na osiguranje učinkovitijeg i konkurentnijeg željezničkog putničkog prijevoza koji će doprinijeti održivosti prometnog sustava u Hrvatskoj.

Nakon odobrenja slijedi potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i HŽPP-a kao korisnika ovog projekta.

Iz Ministarstva u priopćenju podsjećaju kako je projekt dio velikog investicijskog ulaganja u revitalizaciju željeznica koji provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji s državnim društvima iz sustava Hrvatskih željeznica.

Očekuje se kako će do 2030. godine u željeznički sektor biti uloženo ukupno 3,5 milijarde eura koje se najvećim dijelom osiguravaju iz EU fondova, navodi se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini