DANAS ZAVRŠENA KONFERENCIJA

WINDAYS: Digitalna ekonomija može znatno pridonijeti hrvatskom BDP-u

| Autor: Hina
(Hina)

(Hina)


Digitalna ekonomija može značajno promijeniti BDP i 'krvnu sliku' Hrvatske i to tako da do 2025. BDP-u može pridonijeti s 8,3 milijarde eura, kao i općenito rastu i razvoju i gospodarstva i društva u cjelini, glavna je poruka s 19. konferencije Microsofta Hrvatska "WinDays", završene u petak.

WinDaysi ove su se godine održavali u šibenskom resortu Amadria park, okupivši iznova velik broj domaćih i stranih sudionika, oko dvije tisuće, čime su iznova potvrdili status jedne od najvećih poslovnih konferencija u Hrvatskoj, čiji je naglasak ove godine bio na umjetnoj inteligenciji, digitalnoj transformaciji i svemu povezanim s tim trenutno najjačim tehnološkim trendovima u svijetu.

Na konferenciji je, kako su izvijestili u petak iz Microsofta Hrvatska, iznijeto niz predviđanja i očekivanja od budućnosti, pa je tako predsjednik Microsofta za regiju središnje i istočne Europe Philippe Rogge naglasio da 83 posto poslovnih lidera u regiji središnje i istočne Europe vidi digitalnu transformaciju kao priliku za rast, kao i da će do 2022. najmanje 54 posto svih zaposlenika zahtijevati značajno dodatno osposobljavanje i usavršavanje.

Direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko poručila je pak kako u Hrvatskoj postoje svi preduvjeti za uspješnu digitalnu transformaciju, od stručnih ljudi i dostupne tehnologije do definirane strategije poput e-Hrvatska 2020.

"Idemo u dobrom smjeru, ali trebamo dodatno djelovati na ubrzanje provedbe strategija, te na doseg tehnologije, a umjetna inteligencija je najveća komercijalna prilika za današnju ekonomiju", ocijenila je Skoko, iznoseći i zaključke recentnih istraživanja analitičkih kuća PWC, Economist Intelligence Unit i Ignite, prema kojima će zahvaljujući umjetnoj inteligenciji do 2030. biti ostvaren rast u globalnoj stopi BDP-a do 14 posto.

"Čak 90 posto izvršnih direktora diljem svijeta očekuje da će implementacija umjetne inteligencije u poslovanje pozitivno utjecati na rast njihovog poslovanja, i u takvim očekivanjima mora se naći i Hrvatska", navela je Skoko, dodajući da bi bilo jako važno da se EU sredstva u Hrvatskoj usmjere i povećaju za ICT industriju i općenito u digitalizaciju države i društva u cjelini, kao i da se poveća ulaganje u obrazovanje te nastavi s poreznim reformama s ciljem rasterećenja osobnog dohotka, posebice u industrijama koje daju visoku dodatnu vrijednost kao ICT.

Tijekom četiri dana WinDaysa sudionici su mogli poslušali više od 140 predavanja, prezentacija, okruglih stolova, radionica i studija slučaja u devet programskih smjerova, od kojih pet u poslovnom i četiri u tehnološkom dijelu konferencije.

Uz digitalnu transformaciju, umjetna inteligencija kao tema našla se gotovo u svim predavanjima i razgovorima, s naznakom da osim transformacije poslovanja organizacija može donijeti i poslovne benefite i društveno dobro, a naznačeno je i da je njena primjena moguća u gotovo svim djelatnostima i industrijama, koje i unutar sebe u ovom vremenu 'proživljavaju' i nose se sa raznolikim i brojnim izazovima, pokušavajući i odgovoriti na njih primjenom inovativnih tehnologija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter