ZAGREB

Vučković: Mandarina važna za hrvatsko voćarstvo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je nakon sastanka s otkupljivačima voća i povrća u dolini Neretve poručila da je uzgoj mandarina važan za hrvatsko voćarstvo te je pozvala proizvođače na udruživanje radi povećanja konkurentnosti i snažnijeg nastupa na tržištu, izvijestili su u utorak iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministrica je naime u ponedjeljak održala sastanak s predstavnicima otkupljivača voća i povrća u dolini Neretve na temu otkupa mandarina u 2021. godini.

Glavna tema sastanka bila je primjena Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Proizvođači i otkupljivači pozvani su da na temelju tog zakona ugovorom urede sve pojedinosti poslovnog odnosa, a s ciljem da taj posao bude održiv i da se ni jedna strana u njemu ne osjeća prikraćenom za bilo koje svoje pravo.

U priopćenju se prenosi izjava ministrice Vučković koja je kazala kako je mandarina izuzetno važna kultura za cjelokupno hrvatsko voćarstvo te kako se na relativno maloj površini doline Neretve uzgaja velika vrijednost, obzirom da se gotovo cjelokupna proizvodnja hrvatske mandarine odvija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

"Imamo sluha za sve sektorske probleme i brojne tržišne poremećaje koji su, nažalost, izuzetno učestali u posljednje dvije godine, a čemu svjedoči čak 20 programa potpore različitim sektorima. Iznos potpore u vrijednosti od 26 milijuna kuna usmjeren je u posljednje dvije godine direktno i isključivo za proizvođače mandarina, uz sve druge mjere koje su stavljene na raspolaganje", istaknula je Vučković.

Također je pozvala proizvođače na udruživanje "u cilju postizanja njihovog snažnijeg nastupa na tržištu te podizanja konkurentnosti i otpornosti proizvodnje".

Ministarstvo u priopćenju iznosi podatke Državnog zavoda za statistiku (DZS) prema kojima je u razdoblju od 2010. do 2020. prosječno godišnje u intenzivnoj proizvodnji proizvedeno 45.245 tona mandarina na ukupnoj prosječnoj površini od 1.984 hektara, uz prosječan godišnji prinos od 23 t/ha.

U promatranom desetogodišnjem razdoblju, količinski i vrijednosno godišnje se ostvaruje pozitivna vanjskotrgovinska bilanca za mandarinu, pri čemu je u 2020. izvezeno 24,5 milijuna kilograma te vrijednost od 11,6 milijuna eura. Uvezeno je pak 5,4 milijuna kilograma mandarina odnosno u vrijednosti od 4,3 milijuna eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini