ZAGREB

VLADA Usvojen zaključak o redovitoj reviziji programa odlaganja RAO i ING NE Krško

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vlada je u četvrtak usvojila zaključak kojim prima na znanje sažetak treće revizije Programa odlaganja radioaktivnog otpada (RAO) i istrošenoga nuklearnog goriva (ING) Nuklearne elektrane Krško (NEK), što je redovita revizija tih programa koja se obavlja svakih pet godina.

Napominjući kako će se i od Hrvatskog sabora tražiti prethodna suglasnost o zauzimanju stajališta hrvatskog izaslanstva u međudržavnom povjerenstvu o potvrđivanju tih programa, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na sjednici je kazao da je to sukladno ugovoru hrvatske i slovenske Vlade o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz ulaganje, iskorištavanje i razgradnju NEK-a.

"Periodične revizije programa razgradnje i odlaganja posebice su važne zbog promjena tehnologija, ali i cijena te procjene ulaganja", naglasio je ministar.

On je i na čelu Međudržavnog povjerenstva s hrvatske strane, koje je odlučilo prihvatiti projektni zadatak za izradu Treće revizije tih programa, a koju su pripremali NEK, Agencija za radioaktivni otpad iz Slovenije (ARAO) te Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva NEK-a.

Ministar Ćorić kazao je i da ti programi sadrže opis aktivnosti i procjenu troškova razgradnje nuklearne elektrane nakon prestanka rada, a koji je predviđen za 2043. godinu, kao i prijedlog moguće podjele i preuzimanja radioaktivnog otpada, kriterije prihvatljivosti za odlaganje te rokove i troškove zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.

Sažetak sadrži i sve bitne informacije vezane za procjenu navedenih troškova.

Javna rasprava o tome provedena je od 15. studenoga do 15. prosinca 2019., a dokument i sve prateće studije su dostupni i na mrežnim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum