ZAGREB

VLADA Odluke i uredbe za smanjenje troška energije i povećanje investicija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vlada je u četvrtak donijela nekoliko uredbi i odluka kojima smanjuje naknade industriji i poduzetnicima za obnovljive izvore energije i eksploataciju mineralnih sirovina, te očekuje da će to donijeti uštede i potaknuti ulaganja.

Prema Uredbi o kriterijima za plaćanje umanjene naknade za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju, pravo na umanjenu naknadu imat će poduzetnici s prosječnom godišnjom količinom potrošene električne energije na manjom od jednog gigavatsata.

Ostali uvjeti uključuju to da se poduzetnik ne smatra poduzetnikom u teškoćama sukladno važećim propisima o državnim potporama, odnosno da nad poduzetnikom nije otvoren ili proveden stečajni postupak ili postupak likvidacije. Također, ne smije imati dug ili nepodmireni duga temeljem odluke Europske Komisije o nezakonitosti ili nespojivosti potpore s unutarnjim tržištem i mora poslovati duže od jedne kalendarske godine do godine u kojoj se podnosi zahtjev za umanjenom naknadom.

Vlada je donijela i Odluku o naknadi za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju. Njome se uz ostalo visina naknade za obnovljive izvore energije i kogeneracije utvrđuje u iznosu 0,105 kuna po kilovatsatu za sve krajnje kupce električne energije.

U Uredbi o kvotama za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneracija, ukupna kvota svih grupa proizvodnih postrojenja za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneracija, koja doprinosi ostvarivanju ciljeva u proizvodnji električne i toplinske energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneracija iznosi 2.265.000 kilovata.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je da su te i druge današnje Vladine odluke iz njegova resora usmjerene smanjenju financijskog opterećenja poduzetnika i povećanju njihovih investicija.

Današnje odluke, dodao je, smanjit će poduzetnicima trošak električne energije između 8,1 i 11,5 posto, ili za oko 75 milijuna kuna godišnje.

Vlada je donijela i uredbu o izmjenama i dopuni Uredbe o naknadi za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina, prema kojoj se uvodi oslobađanje od plaćanja varijabilnog dijela – novčane naknade za otkopanu/pridobivenu količinu mineralne sirovine, za razdoblje od 1.1. do 31.12. 2020. godine, u cilju pomoći gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa.                                                                                           

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of