ZAGREB

VLADA Prihvaćen prijedlog karte regionalnih potpora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vlada je u petak donijela zaključak kojim se prihvaća prijedlog karte regionalnih potpora za razdoblje od 2022. do 2027. godine s podjelom Hrvatske na četiri NUTS 2 regije i uputila ga Europskoj komisiji na odobravanje.

Tom kartom, kako se navodi u dokumentu Vlade, utvrđuju se područja na kojima se mogu dodjeljivati državne potpore za poticanje gospodarskog razvoja područja s neuobičajeno niskim životnim standardom ili velikom nezaposlenosti, za olakšavanje razvoja određenih gospodarskih djelatnosti ili određenih gospodarskih područja ako takve potpore ne utječu negativno na trgovinske uvjete u mjeri u kojoj bi to bilo suprotno zajedničkom interesu te njihov maksimalni intenzitet.

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac kazao je da su u travnju ove godine objavljene nove smjernice za regionalne državne potpore te je izrađen prijedlog karte regionalnih potpora za razdoblje 2022. do 2027. koji se upućuje na odobravanje Europskoj komisiji.

Ranije izvršena podjela Hrvatske na dvije NUTS regije, kako je rekao, pokazala se tijekom primjene neadekvatnom i nepravednom za vođenje regionalne politike obzirom da je intenzitet potpore bio 25 posto bez obzira na regiju ulaganja.

Nova karta s podjelom na četiri NUTS 2 regije donosi značajno povećanje stopa sufinanciranja za sve regije uključujući i najrazvijeniju regiju Zagreb. U skladu s tim, maksimalni intenziteti za velika poduzeća koji se mogu dodijeliti su u Panonskoj Hrvatskoj 50 posto, u Sjevernoj Hrvatskoj 50 posto, u Jadranskoj Hrvatskoj 40 posto i Gradu Zagrebu 35 posto, pojasnio je Žunac.

Maksimalni intenziteti regionalne potpore, kako je naveo, uvećavaju se dodatno za 10 posto za srednja poduzeća i 20 posto za mala poduzeća. Dodatno, za regije koje se kvalificiraju kao rijetko naseljena područja predviđa se još povoljniji tretman, a isto će se primijeniti za Ličko-senjsku županiju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom