ZAGREB

VLADA Potpore sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila Program dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u aktualnoj pandemiji covid-a 19, za što je planiran iznos od 600 milijuna kuna.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver kazao je kako je s ciljem poduzimanja žurnih mjera u borbi s pandemijom covid-19 Europska komisija (EK) odredila i usvojila privremeni pravni okvir u kojem se omogućava državama članica usvajanje programa državnih potpora.

Taj privremeni okvir, kako je rekao, omogućava lakše donošenje mjera i njihovu provedbu kroz program pri čemu se u obzir uzimaju oni poduzetnici koji na kraju 2109. nisu bili u teškoćama, ali se trenutno u poslovanju suočavaju sa štetom zbog koronavirusa.

Ministarstvo je stoga izradilo Program dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima koji uključuje sve aspekte prometa i predviđa pomoć malim, srednjim i velikim poduzetnicima, a putem potpora u obliku jamstava koje će u ime i za račun Repubike Hrvatske odobravati HBOR i Hamag-Bicro.

Navedeni poduzetnici, kako se navodi u obrazloženju vladine odluke, mogu ostvariti pravo na potporu pod uvjetom da su suočeni s manjkom likvidnosti jer je njihova poslovna aktivnost smanjena ili u cijelosti obustavljena zbog izvanrednih okolnosti prouzročenih pandemijom covid-19, odnosno ako su suočeni s poteškoćama u poslovanju koje su posljedica te pandemije.

Program dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima odobrila je EK 30. lipnja, kazao je Bilaver napominjući kako će se potpore moći dodjeljivati od dana njegova stupanja na snagu pa sve do 31. prosinca ove godine.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će planirati osiguranje sredstava u okviru svog financijskog plana, a radi osiguranja plaćanja potencijalnih obveza koje mogu nastati temeljem izdanih državnih jamstava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater