ZAGREB

VLADA Potpore peradarstvu 20 milijuna kuna; stočarstvu 171 milijun kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vlada je u četvrtak zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom covid-19 donijela program potpore sektoru peradarstva vrijedan 20 milijuna kuna te program potpore za primarne prizvođače u stočarstvu vrijedan 171 milijun kuna.

Kako je istaknula ministrica poljoprivrede Marija Vučković, cilj programa pomoći sektoru peradarstva zbog otežanih uvjeta poslovanja zbog pandemije je pružanje pomoći subjektima koji imaju odobrene objekte za klanje peradi te proizvođačima konzumnih jaja.

I jedni i drugi, kako je kazala, bili su suočeni u ovih gotovo dvije godine s brojnim poteškoćama u poslovanja uslijed potpune obustave i usporavanja gospodarskih aktivnosti putem HoReCa prodajnih kanala. "Zbog nemogućnosti plasiranja svježeg mesa peradi na tržište, objekti za klanje bili su primorani na smrzavanje, a prodajne cijene smrznutih proizvoda su znatno niže od sviježih, za oko 28 posto", rekla je.

Ista se stvar, navela je Vučković, dogodila i u sektoru jaja, pri čemu su jaja klase A zbog nemogućnosti prodaje sektoru ugostiteljstva i turizma bila prodavana za preradu kao jaja klase B.

Sve je to dovelo do smanjene prodajne vrijednosti proizvoda, povećanih troškova skladištenja i prijevoza te povećane prodaje jaja za prehrambenu industriju umjesto za turizam, ugostiteljstvo i krajnje potrošače.

"Ovom potporom osigurava se zaposlenost u sektoru peradarstva, pomažu kratki lanci opskrbe i osigurava proizvodnja sirovine", istaknula je Vučković.

Stočarima 171 milijun kuna

Cilj programa potpore stočarstvu je pružanje financijske pomoći (državne potpore) primarnim proizvođačima u sektoru stočarstva u ukupnom iznosu od 171 milijun kuna, a koji su se uslijed usporavanja gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom, odnosno uslijed pada potražnje svih stočarskih proizvoda te s tim u vezi pada cijena stočarskih proizvoda, suočili s dugotrajnim poslovnim poteškoćama.

Vučković je kazala kako je program notificiran od strane EK i ocijenjen je dobrim, potrebnim i pravednim. Programom se nastoji očuvati razina primarne proizvodnje u sektoru stočarstva prije pojave bolesti covid-19.

Programom se, kako je navela Vučković, planira potpora u sektoru govedarstva u iznosu od 88 milijuna kuna, u sektoru svinjogojstva 65 milijuna kuna, u sektoru ovčarstva i kozarstva 5 milijuna kuna, u sektoru konjogojstva 3 milijuna kuna i u sektoru peradarstva od 10 milijuna kuna.

Sredstva od 171 milijun kuna osigurana u na pozicijama Ministarstva poljoprivrede za 2021. godinu slijedom rebalansa i u planu proračuna za 2022., rekla je Vučković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater