ZAGREB

VLADA Financiranje obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o financiranju projekta obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza, i to 21 novim elektromotornim vlakom, a procijenjena vrijednost projekta, koji će trajati četiri godine je, 1,29 milijardi kuna s PDV-om.       

"HŽ Putnički prijevoz ovim projektom namjerava modernizirati svoj električni vozni park s 21 novim elektromotornim vlakom, koji će putnicima pružiti veću udobnost, smanjiti vrijeme putovanja, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz i na taj način poboljšati konkurentnost pruženih putničkih usluga", kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 1,29 milijardi kuna s porezom na dodanu vrijednost (PDV). Procijenjeni prihvatljivi troškovi iznose 1,03 milijarde kuna, a procijenjeni neprihvatljivi troškovi odnose se na PDV u iznosu od 258,17 milijuna kuna. 

Odlukom je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zaduženo da, do okončanja postupka dodjele bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, osigura sredstva za financiranje prihvatljivih troškova, a koji su vezani isključivo uz priprem projekta koja prethodi nabavi vlakova, za što su sredstva osigurana u državnom proračunu na pozicijama Ministarstva. HŽ Putnički prijevoz je, pak, dužan osigurati sredstva za sve neprihvatljive troškove vezane uz financiranje projekta. 

Projekt se planira financirati u razdoblju od četiri godine, a očekivani završetak provedbe je prosinac 2023. godine, kazao je Butković.

Projekt je, kako je naveo, 21. siječnja ove godine dobio pozitivno mišljenje od strane IQR-a, odnosno neovisnog stručnjaka za kontrolu kvalitete i pozitivno svijetlo od strane Europske komisije (EK).

U slučaju odbijanja financijskog doprinosa od strane EK projekt se neće financirati iz nacionalnih sredstava, rekao je Butković.

Riječ je, kako je istaknuo, o velikom projektu koji se provodi sukladno Strategiji prometnog razvoja Republike Hrvatske, a planira se financirati iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Inače, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je početkom prošlog tjedna objavilo da je Europska komisija odobrila 119,3 milijuna eura za sufinanciranje obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter