LONDON

Veća opskrba spustila cijene nafte ispod 88 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima ispod 88 dolara pod pritiskom vijesti da su vodeći proizvođači znatno povećali opskrbu u rujnu. 

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima s rokovima isporuke u studenome, koji istječu danas, bila nakon podneva niža za 52 centa nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 87,97 dolara.

Aktivnije se trgovalo barelima s rokovima isporuke u prosincu, čija je cijena pala za 1,34 dolara, na 85,84 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,33 dolara nižoj cijeni, od 79,90 dolara.

Cijene su pale nakon podneva pod utjecajem vijesti da je proizvodnja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) porasla u rujnu na najvišu razinu od 2020. godine, nadmašivši dogovoreno povećanje, prema Reutersovim izračunima.

Uteg cijenama bio je i jaki dolar i stabilizacija europskog tržišta dionica, rekao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Jaki dolar smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama, što znači i slabiju potražnju.

Značajniji pad cijena zakočio je strah da će podignute kamatne stope u velikim gospodarstvima izazvati recesiju i signali OPEC-a da bi idućeg tjedna mogli donijeti odluku o smanjenju opskrbe. 

"Promjene cijena postale su norma, budući da tržišni igrači balansiraju između zabrinutost za globalno gospodarstvo i najava mogućeg smanjenja opskrbe naftom", rekao je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

OPEC i njegovi saveznici odlučivat će 5. listopada o smanjenju proizvodnje za 500.000 do milijun barela dnevno.

Analitičari očekuju da će proizvodnja biti smanjena zbog pada cijena pod utjecajem straha od posustajanja gospodarstva i podizanja kamatnih stopa.

Predviđaju istodobno val kupovina zbog priprema Rusije za pripajanje četiri ukrajinske regije, koje bi zapadne zemlje mogle potaknuti da postrože sankcije Moskvi, uključujući i nove prepreke ruskom izvozu energenata.

OPEC je danas odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak poskupio 2,49 dolara, na 92,76 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of