SOFIJA

United grupa kupuje bugarski Vivacom za 1,2 milijarde eura

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Telekomunikacijska i medijska kompanija United grupa, vlasnica Nove TV i Tele2 Hrvatska, izvijestila je da je postigla dogovor o kupnji vodećeg bugarskog telekomunikacijskog operatera Vivacoma za 1,2 milijarde eura.

Zaključivanje sporazuma očekuje se u drugom tromjesečju sljedeće godine, "ovisno o uvjetima, uključujući dozvole regulatora da se njime ne krše propisi o ravnopravnoj tržišnoj utakmici", stoji u priopćenju koje su u četvrtak objavili United grupa, njezin vlasnik BC Partners i Vivacom.

Kupnja Vivacoma trebala bi se financirati "kombinacijom novog duga i gotovine kojom raspolaže United grupa", navodi se u priopćenju, objavljenom u četvrtak.

United grupa na čelu s bugarskim biznismenom Spasom Roussevom preuzela je 2016. kontrolu nad Vivacomom od ruske banke VTB za 330 milijuna eura. Preuzeli su i oko 450 milijuna eura Vivacomova duga.

Ruski biznismen Dmitri Kosarev, vlasnik udjela u holding kompaniji vlasnici Vivacoma, osporava tu transakciju pred više sudova, tvrdeći da je izbrisala njegovo ulaganje.

Iz Kosarevljeve su tvrtke Empreno Ventures u četvrtak priopćili da su protiv BC Partnersa i United grupe pokrenuli sudski postupak i u Luksemburgu zbog kupnje Vivacoma.

United grupa osnovana je 2000. i ubrzo je izrasla iz lokalnog pružatelja usluga kablovske televizije u multimedijsku telekomunikacijsku kompaniju koja nudi televiziju, internet, fiksne i mobilne usluge u šest zemalja širom područja Balkana.

U svibnju su za 220 milijuna eura kupili i hrvatsku podružnicu švedske telekomunikacijske tvrtke Tele2 a prošle su godine kupnjom Central European Media Enterprisea (CME) postali vlasnici njegova hrvatskog i slovenskog portfelja, koji uključuje i Novu TV.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini