KIJEV

Ukrajinske šećerane u nevolji zbog rata i visokih cijena plina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Trećina ukrajinskih šećerana neće raditi u idućoj proizvodnoj godini zbog rata i visokih cijena plina, izvijestila je udruga proizvođača Ukrtsukor.

Ukrajina je za vrijeme Sovjetskog Saveza proizvodila pet milijuna tona šećera godišnje, koristeći kao sirovinu šećernu repu. Nakon sloma SSSR-a proizvodnja je pala na milijun tona zbog slabije potražnje, viših cijena goriva i konkurencije jeftinijeg uvezenog šećera od trske.

Glavni je razlog što 10 od 32 šećerane neće raditi od 1. rujna ove godine skok cijena plina u Europi na 2.000 dolara za tisuću kubičnih metara, objavila je u utorak udruga proizvođača.

Dodatni je razlog i smanjena površina zasijana šećernom repom i drugim važnim kulturma zbog borbi na sjeveru, jugu i istoku Ukrajine. Očekuje se da će Ukrajina ove godine proizvesti oko 50 milijuna tona žitarica, u usporedbi s rekordnih 86 milijuna tona u 2021.

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da su poljoprivrednici ove godine šećernom repom zasijali 180.400 hektara čime je omogućena proizvodnja 1,08 milijuna tona šećera od 7,83 milijuna tona šećerne repe.

Ukrajina je 2021. proizvela oko 1,3 milijuna tona šećera.

Zalihe će na početku sezone 2022/2023. iznositi oko 470.000 tona i pokrit će, zajedno s očekivanom proizvodnjom, domaće i potrebe za izvozom, istaknuli su u ministarstvu poljoprivrede.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater