ZAGREB

Udruga nautičkog sektora HUP-a traži zamrzavanje odredbi zakona o porezu na dobit

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Udruga nautičkog sektora pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) u srijedu je zatražila zamrzavanje odredbi zakona i pravilnika o porezu na dobit za vrijeme pandemije, tijekom koje je 'čarterašima' snažno pala vrijednost brodova i promet, a troškovi veza, servisa i amortizacije im se porezno ne priznaju kao rashod.

"Zbog pandemije naši brodovi nisu uprihodili sedam posto svoje vrijednosti, a sada smo i dodatno kažnjeni jer nam se porezno ne priznaju kao rashod troškovi veza, servisa i amortizacije te stoga tražimo zamrzavanje odredbi Zakona o porezu na dobit i Pravilnika poreza na dobit za vrijeme trajanja pandemije", ističe se u priopćenju te HUP-ove udruge s potpisom njezine direktorice Vesne Ivić Šimetin.

Objašnjavaju da se zakonom i pravilnikom o porezu na dobit, čarter kompanijama (koje se bave iznajmljivanjem plovila) kao rashod priznaje amortizacija i pripadajući troškovi plovila, ali samo ako po osnovi korištenja takvo plovilo u poreznom razdoblju ostvari prihod najmanje u visini sedam posto nabavne vrijednosti, što nisu.

Iz te HUP-ove nautičke udruge podsjećaju i da je prošle godine zbog koronavirusa sezona trajala jako kratko, tek nešto više od dva mjeseca, zbog čega više od pola brodova hrvatske čarter flote nije ostvarilo dovoljno prihoda ni za pokriće osnovnih troškova.

Još gorim od toga smatraju što će isti ti troškovi biti porezno nepriznat trošak i za njih će se uvećati porezna osnovica, pa će sve čarter kompanije platiti porez na dobit.

"Plovila imaju visoke troškove hladnog pogona, poput veza, osiguranja, dizalica, godišnjih pregleda i atesta sigurnosne opreme te redovnog održavanja. Većina tih troškova su fiksni, bez obzira na to je li plovilo bilo u upotrebi ili ne. Stoga je zamrzavanje odredbi važećeg zakona o porezu na dobit i pravilnika od vitalne važnosti za poslovanje hrvatske nautičke industrije", naglašavaju iz HUP-ove udruge koja predstavlja i čarter kompanije.

Uza sve navedeno, kažu da traže i hitnu reakciju zakonodavca s obzirom da se bliže rokovi predaje završnih računa, napominjući da im je dovoljno teško raditi u ovim neizvjesnim vremenima i bez dodatnih nameta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater