ZAGREB

Učinkovitom primjenom biosigurnosnih mjera spriječena pojava afričke svinjske kuge

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Od 2019. do danas sva gospodarstva koja drže svinje u Hrvatskoj kategorizirana su u odnosu na biosigurnost, za što je do sada utrošeno više od 27 milijuna kuna, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede, uz poruku da je učinkovitom primjenom biosigurnosnih mjera spriječena pojava afričke svinjske kuge. 

"U cilju procjene biosigurnosne situacije na svinjogojskim farmama te informiranja posjednika i poduzimanja određenih mjera u cilju smanjenja rizika od pojave i širenja afričke svinjske kuge, od 2019. godine do danas su sva gospodarstva koja drže svinje u RH kategorizirana u odnosu na biosigurnost, a u Hrvatskoj trenutačno ima 76 703 gospodarstava s 1.374.306 svinja. Za provedbu mjere kategorizacije gospodarstava Ministarstvo poljoprivrede je do sada utrošilo više od 27 milijuna kuna te poziva sve posjednike da se obrate svojim veterinarima za postupak rekategorizacije gospodarstva", navodi se u priopćenju.

Ta se mjera provodi na "trošak državnog proračuna za one posjednike koji su prošli edukaciju o biosigurnosti od strane Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede te su unaprijedili razinu biosigurnosti na svojim gospodarstvima, uz obavezno priloženu potvrdu o edukaciji".

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje i kako će tijekom srpnja ove godine biti objavljen novi javni poziv za sufinanciranje troškova postavljanja dvostrukih ograda za posjednike koje drže svinje na otvorenom, s obzirom na povećani rizik od kontakta s divljim svinjama koje najčešće prenose bolest na domaće svinje te s obzirom na pojavu i širenje afričke svinjske kuge (ASK).  

Ministarstvo od 2019. godine sufinancira troškove postavljanja dvostrukih ograda s 80 posto stvarno nastalih troškova materijala, do maksimalnog iznosa od 20 tisuća kuna. U tu svrhu je tijekom 2019. i 2020. isplaćen iznos veći od 1,3 milijuna kuna za ukupno 119 posjednika, podatci su resora poljoprivrede.

"Afrička svinjska kuga (ASK) nije nikada zabilježena na području Republike Hrvatske, a strategija kontrole i sprečavanja pojave ove bolesti u RH od 2018. godine kontinuirano je usmjerena na podizanje razine biosigurnosti u uzgojima domaćih svinja, rano otkrivanje pojave bolesti te uvođenje biosigurnosnih mjera tijekom lova na divlje svinje", ističu iz Ministarstva.

Ujedno zahvaljuju svim veterinarskim djelatnicima koji sudjeluju u planiranju, organizaciji i provedbi preventivnih mjera s ciljem sprečavanja pojave ASK u Hrvatskoj, kao i svim posjednicima svinja koji unapređuju biosigurnosne mjere na gospodarstvima te, uvažavajući i primjenjujući sve stručne savjete i zakonske odredbe, izravno doprinose zaštiti hrvatskog svinjogojskog sektora i hrvatskog gospodarstva.

Inače, afrička svinjska kuga je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje, a u razdoblju od 2016. do lipnja prošle godine u Europi je od ASK-a uginulo ili usmrćeno 1,3 milijuna svinja.

Virus je bezopasan za ljude, no u brojnim je zemljama izazvao značajne gospodarske probleme. Trenutno ne postoje cjepiva protiv ASK-a, pa klanje velikog broja svinja iz uzgoja na zahvaćenim područjima predstavlja jedini učinkovit način sprječavanja njezina širenja, poručili su krajem rujna prošle godine iz Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) koja je tada bila pokrenula kampanju s ciljem pomoći u zaustavljanju ASK u jugoistočnoj Europi te pozvala uzgajivače svinja i lovce na osviještenost o toj bolesti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater