ISTANBUL

Tursko gospodarstvo snažno poraslo u prvom tromjesečju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Tursko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju 4,5 posto, poduprto snažnim skokom sektora informacija i komunikacija i industrije, objavio je u petak statistički ured.

U odnosu na prethodno tromjesečje bruto domaći proizvod (BDP) porastao je po sezonski prilagođenim podacima 0,6 posto, pokazuje izvješće TurkStata.

Iako je unosni građevinski sektor zabilježio pad od 1,5 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, sektor informacija i komunikacija porastao je 10,7 a industrija 6,2 posto.

Uvoz robe i usluga porastao je 22,1 dok se izvor smanjio jedan posto, priopćio TurkStat.

Širenje novog koronavirusa zaustavilo je gospodarsku aktivnost u ožujku jer je vlada brzo zatvorila granice i zaustavila transport, što je utjecalo na trgovinu i turizam.

Turska je prvi slučaj zaraze potvrdila 11. ožujka. Postupno je zatvorila kafiće, restorane, trgovačke centre i druga javna mjesta za zabavu i sport. Ograničenja vikendima i zabrana domaćih putovanja dodatno su umanjili potražnju.

Ministar financija Berat Albayrak predviđa rast gospodarstva u ovoj godini unatoč upozorenju stručnjaka da svjetsko gospodarstvo naglo pada i da će oporavak biti težak. Prošle je godine tursko gospodarstvo poraslo samo 0,9 posto.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of