ANKARA

Turska razmatra strože mjere kako bi spasila turističku sezonu - izvori

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Turska vlada razmotrit će strože mjere zatvaranja jer predsjednik Tayyip Erdogan želi spriječiti još jednu godinu izgubljenih turističkih prihoda, rekli su dužnosnici.

U dva tjedna od posljednjeg sastanka vlade, kako je porastao broj zaraženih koronavirusom, Erdogan je zaustavio društvene aktivnosti i putovanja.

Turska je 16. travnja u 24 sata zabilježila više od 63 tisuće novih slučajeva zaraze, da bi se u nedjelju smanjio na 39 tisuća.

Vladini su pak dužnosnici rekli da pad nije dovoljan i da će ministri razmotriti uvođenje novih mjera koje će trajati i tijekom praznika na muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, ali će biti organizirane tako da ne pogode gospodarstvo.

„Broj slučajeva... pada već nekoliko dana, no to nije dovoljno. Vlada će razmatrati potpuno zatvaranje i ta bi se opcija trebala realizirati", rekao je jedan od dužnosnika, tražeći da ostane anoniman.

Mjere bi mogle uključiti zatvaranje trgovačkih centara i ograničenje međugradskih putovanja, rekao je taj izvor. Kafići i restorani već su zatvoreni.

Prošlog petka ministar zdravstva Fahrettin Koca rekao je da su najnovija ograničenja donijela određene rezultate, uključujući pad broja slučajeva u Istanbulu za 20 posto i manje hospitaliziranih pacijenata, iako su odjeli intenzivne njege još uvijek preopterećeni.

Također je rekao da će mjere biti pooštrene ako se broj slučajeva zaraze ne smanji kao što se planiralo.

Turska je zabilježila ukupno 4,63 milijuna slučajeva zaraženih Covidom-19, a umrlo je 38.358 ljudi. Četvrta je u svijetu po broju slučajeva na dnevnoj razini te prva po broj slučajeva zaraze po stanovniku među velikim zemljama.

Brojke su krenule rasti otkako je Erdogan početkom ožujka pokrenuo razdoblje „kontrolirane normalizacije“.

Rusija je ovog mjeseca ograničila letove do i iz Turske do 1. lipnja 2021. Ankara je priopćila da bi taj potez mogao smanjiti broj posjetitelja za oko pola milijuna.

Pad prihoda od turizma za dvije trećine u 2020. godini povećao je deficit Turske, stvarajući pritisak na njezine iscrpljene devizne rezerve i prouzročivši pad lire u studenome na rekordno nisku razinu.

„Turizam je od presudne važnosti za priljev deviza. Pa, kako se ne bi turistička sezona u potpunosti propustila, mjere se moraju strogo provoditi“, rekao je prvi dužnosnik.

"Ako je to rješenje, moramo se pomiriti s potpunim gašenjem. Ali to se mora učiniti bez nanošenja štete proizvodnji. Zatvaranje škola i trgovačkih centara čini se prikladnim, s obzirom na rizik od zaraze", rekao je drugi dužnosnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini