ISTANBUL

Turska kreće u borbu protiv visoke inflacije otvaranjem tisuću novih tržnica

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Turski predsjednika Tayyip Erdogan najavio je da će visoku inflaciju pokušati suzbiti otvaranjem 1.000 novih tržnica koje bi građanima trebale osigurati opskrbu robom široke potrošnje po primjerenim cijenama.

Vlada je naložila poljoprivrednim zadrugama da otvore oko 1.000 novih prodajnih mjesta, čija bi gradnja trebala početi uskoro, kako bi se građani opskrbili "jeftinom i kvalitetnom robom" i "uravnotežilo tržište", rekao je Erdogan.

"Naložili smo otvaranje oko 1.000 takvih prodajnih mjesta diljem Turske, minimalne površine 500 četvornih metara", izjavio je Erdogan u nedjelju novinarima nakon posjeta poljoprivredno kreditnoj zadruzi u Istanbulu.

"To su prodajna mjesta na kojima su cijene prihvatljive za budžete naših građana”, dodao je turski predsjednik.

Frustrirana tvrdokornom dvoznamenkastom inflacijom i padom popularnosti, prema istraživanjima javnog mnijenja, vlada je ponovno počela upirati prstom u supermarkete, otvorivši i nekoliko istraga zbog sumnje u potencijalno eksploatacijske cijene.

Poslali su tako inspekcije u najveće supermarkete zbog "nerazumnog određivanja cijena" i "viktimizacije potrošača", a otvorili su i istragu o cijenama doručka u restoranima u istočnoj pokrajini Van.

Potpredsjednik Fuat Oktay izjavio je preko vikenda da je veća proizvodnja hrane u ruralnim krajevima ključna u borbi protiv eksploatacijskih cijena.

Ankara je za sličnom mjerom posegnula 2019. godine, nakon valutne krize i skoka inflacije, otvorivši vlastite tržnice na kojima su poljoprivrednici prodavali povrće i voće iz vlastitog uzgoja po niskim cijenama. 

Vlada je time iz prodajnog lanca istisnula trgovce koje je bila optuživala za podizanje cijena, podsjeća Reuters.

Rast cijena hrane za gotovo 30 posto, globalni skok cijena sirovina i oštra deprecijacija lire podupirali su jačanje inflacije tijekom cijele ove godine. U proteklih pet godina stopa inflacije uglavnom je bila dvoznamenkasta i nagrizala je kupovnu moć kućanstava u Turskoj, podsjeća Reuters.

Analitičari tvrde da je inflacija u Turskoj visoka prije svega zbog narušenog kredibiliteta središnje banke. Erdogan je otpustio posljednja tri guvernera zbog političkih nesuglasica, podsjećaju.

Pod njegovim pritiskom, središnja banka neočekivano je prošlog mjeseca smanjila svoju ključnu stopu za jedan postotnih bod, na 18 posto, što je spustilo liru na rekordno niske razine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum