ZAGREB

Treća devizna intervencija HNB-a od početka tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska narodna banka (HNB) u petak je, kako bi ublažila deprecijacijske pritiske na kunu, treći put ovoga tjedna intervenirala na deviznom tržištu, prodavši bankama 479,55 milijuna eura. 

Bankama je danas prodano 479,55 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,564914 kune, čime je iz financijskog sustava 'usisano' dodatnih 3,63 milijarde kuna.

Riječ je o trećoj ovotjednoj deviznoj intervenciji središnje banke, ujedno i trećoj od početka godine, u kojima je bankama prodano više od 1,2 milijarde eura i time iz financijskog sustava ukupno povučeno oko 9,1 milijardu kuna. 

Naime, HNB je u ponedjeljak bankama prodao 387 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,512738 kuna, čime je 'povukao' 2,9 milijardi kuna. 

U četvrtak je, pak, središnja banka prodala bankama 347,8 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,554019 kuna, a time je iz financijskog sustava 'usisano' 2,63 milijarde kuna.

Danas je središnja banka intervenirala još većim iznosom, prodajom gotovo 480 milijuna eura, čime želi ublažiti pritiske na slabljenje kune prema euru, koje je prisutno od početka prošloga tjedna. Tako je srednji tečaj eura od početka ožujka do danas ojačao za 1,5 posto te se od sredine prošlog tjedna 'drži' na najvišim razinama u zadnjih više od dvije godine odnosno od kraja 2017. godine.

Unatoč tri devizne intervencije, slabljenje kune prema euru nastavljeno je i ovoga tjedna pa je na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke kuna oslabila prema euru za 0,16 posto u odnosu na tečajnu listu utvrđenu u srijedu.

Tako će se od sutra primjenjivati srednji tečaj eura od 7,569972 kuna, što je njegova najviša razina od kraja studenoga 2017. godine. 

No, to je još uvijek nešto niži tečaj nego na domaćem međubankarskom tržištu na kojem je, s obzirom na potražnju bankarskog i korporativnog sektora za devizama, tečaj eura još krajem prošloga tjedna premašio razinu od 7,5 kuna, a krajem ovoga je na razini 7,6 kuna. 

Inače, prije ovotjednih intervencija, zadnji je put HNB intervenirao prodajom deviza još 30. rujna 2015. godine. U svim deviznim intervencijama poslije toga, a bilo ih je 17 u razdoblju od svibnja 2016. do kolovoza 2019. godine, središnja je banka otkupljivala eure od poslovnih banaka u nastojanju da ublaži jačanje kune. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater