ZAGREB

Druga ovotjedna devizna intervencija HNB-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je drugi put ovoga tjedna intervenirala na deviznom tržištu, prodavši bankama 347,8 milijuna eura kako bi ublažila deprecijacijske pritiske na kunu.

Bankama je danas prodano 347,8 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,554019 kuna, čime je iz financijskog sustava 'usisano' 2,63 milijarde kuna.

Riječ je o drugoj ovotjednoj deviznoj intervenciji središnje banke, ujedno i drugoj od početka godine, kojima je ukupno povučeno iz financijskog sustava oko 5,5 milijardi kuna. 

Naime, HNB je u ponedjeljak bankama prodao 387 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,512738 kuna, čime je 'povukao' 2,9 milijardi kuna. 

Tim potezom središnja banka želi ublažiti pritiske na slabljenje kune prema euru, koje je prisutno od početka prošloga tjedna. Tako je srednji tečaj eura od 3. ožujka do danas ojačao za 1,24 posto te se od sredine prošlog tjedna 'drži' na najvišim razinama u zadnjih više od dvije godine odnosno od kraja 2017. godine.

Unatoč deviznoj intervenciji u ponedjeljak, slabljenje kune prema euru nastavljeno je i ovoga tjedna pa je na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke kuna oslabila prema euru za 0,35 posto u odnosu na tečajnu listu utvrđenu u srijedu.

Tako će se od sutra primjenjivati srednji tečaj eura od 7,557363 kuna, što je njegova najviša razina od kraja studenoga 2017. godine. 

No, to je još uvijek nešto niži tečaj nego na domaćem međubankarskom tržištu na kojem je, s obzirom na potražnju bankarskog i korporativnog sektora za devizama, tečaj eura još krajem prošloga tjedna premašio razinu od 7,5 kuna, a zadnjih dana se približio i razini od 7,6 kuna. 

Inače, prije ovotjednih intervencija, zadnji je put HNB intervenirao prodajom deviza još 30. rujna 2015. godine. U svim deviznim intervencijama poslije toga, a bilo ih je 17 u razdoblju od svibnja 2016. do kolovoza 2019. godine, središnja je banka otkupljivala eure od poslovnih banaka u nastojanju da ublaži jačanje kune. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater