BRUXELLES

WTO očekuje slabašan rast globalne trgovine na početku 2020.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Globalna robna razmjena vjerojatno će slabašno rasti i na početku 2020. godine a dodatnu prijetnju predstavlja epidemija novog koronavirusa, pokazuje tromjesečno izvješće Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

WTO-ov barometar globalne robne trgovine pao je u prvom ovogodišnjem tromjesečju na 95,5 bodova, s 96,9 bodova u posljednjem tromjesečju 2019., pokazuje WTO-ovo izvješće.

Vrijednosti niže od 100 bodova signaliziraju rast ispod dugoročnog prosjeka.

U WTO-u ujedno napominju da rezultati istraživanja ne uzimaju u obzir najnovija zbivanja, poput epidemije novog koronavirusa u Kini, koja bi mogla dodatno ugroziti trgovinske izglede.

Iako su podaci na kraju prošle godine signalizirali skromni oporavak, novi pokazatelji navode na zaključak da on neće biti održiv i da će rast vjerojatno dodatno oslabiti u razdoblju od siječnja do ožujka, procjenjuju u WTO-u.

Tako indeksi pokazuju daljnji pad kontejnerskog prijevoza tereta i trgovine poljoprivrednim sirovinama. Silazni trend izvoznih narudžbi i trgovine elektronskim dijelovima dotaknuo je pak dno kao a kraju se približilo i razdoblje pada zračnog prijevoza tereta dok je trgovina automobilskih proizvoda na razini dugoročnog trenda.

Ključni će faktori za te elemente globalne robne razmjene u predstojećim mjesecima biti epidemija koronavirusa u Kini i tempo oporavka globalnog gospodarstva, ističu u WTO-u.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum