LONDON

Teški poljoprivredni strojevi mogu uništiti petinu tla koja se u svijetu obrađuje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Znanstvenici kažu da bi masivni traktori mogli oštetiti do petine zemlje koja se u svijetu koristi za uzgoj usjeva, a zbijena zemlja može dovesti do poplava i loših uvjeta za poljoprivredne kulture, tvrde švedski istraživači.

U svom znanstvenom radu postavljaju zanimljivo pitanje - kako su divovski dinosauri, koji su veći od strojeva preživjeli, a da nisu toliko zgazili tlo, prenosi britanski BBC.

Istraživači su izračunali da se težina kombajna, kada su potpuno napunjeni, povećala s oko 4.000 kilograma 1958. godine na oko 36.000 kilograma u 2020. godini, dok su brontosaurusi težili dvostruko više.

U tlu zgnječenom velikom težinom, zrak se istiskuje i tlo postaje zbijeno. To biljkama otežava da razviju korijenje i crpe hranjive tvari, a zemljište postaje izloženo poplavama.

Istraživači smatraju da povećanje težine poljoprivrednih strojeva predstavlja prijetnju poljoprivrednoj produktivnosti. U njihovoj se analizi, objavljenoj u "Proceedings of the National Academy of Sciences", sugerira da bi kombajni mogli oštetiti petinu zemlje u svijetu koja se koristi za uzgoj usjeva.

Thomas Keller, profesor upravljanja tlom na Švedskom sveučilištu poljoprivrednih znanosti u Uppsali, kaže da bi strojeve trebalo projektirati tako da ne prelaze određenu težinu.

"Zbijanje se može dogoditi u roku od nekoliko sekundi kada se vozimo po tlu, ali mogu proći i desetljeća da se to tlo oporavi", rekao je.

Ovo postavlja zagonetku, kako su izumrla stvorenja napredovala u ekosustavima koje su vjerojatno promijenili dok su gazili zemljom. Profesor Thomas Keller sugerira da su se divovski biljožderi držali staza, koristeći duge vratove kako bi posegnuli za obližnjom vegetacijom.

"Mislimo da možda nisu tek nasumično šetali krajolikom", objasnio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini