STOCKHOLM

Telekom Austria mogao bi za 5G mreže koristiti Huaweijevu opremu - direktor

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Austrijska telekomunikacijska grupa A1 Telekom Austria spremna je razmotriti nabavu opreme za mobilne mreže 5G od kineskih tvrtki poput Huaweija i ZTE-a, izjavio je u srijedu poslovni direktor Alejandro Plater.      

Europske vlade postrožile su kontrolu kineskih proizvođača opreme za 5G mreže pod diplomatskim pritiskom SAD, koji optužuje Huawei da pomaže kineskoj vladi u špijunaži. Kineska tvrtka odbacuje te optužbe.

Telekom Austria ističe pak da nije svjedočio nikakvom pritisku u zemljama u kojima posluje, navodi Reuters.

America Movil, krovna tvrtka austrijskog operatera, prošle je godine Huawei nazvala odličnim proizvođačem telekomunikacijske opreme, napominje Reuters.

"Za nas je jako važno da imamo tržišta na kojima kineske kompanije mogu u realnom vremenu testirati kapacitete različitih mreža", objašnjava poslovni direktor Telekom Austria u razgovoru za Reuters.

Kineska je tehnologija jeftinija, a nudi i bolje karakteristike od europskih pandana, pa je time i konkurentnija, dodaje Plater.

Telekom Austria ima 25 milijuna klijenata u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Bjelorusiji, Sloveniji, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Opremu kineskih tvrtki već koristi u 4G mrežama u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji, dok je u one u zemljama poput Austrije ugradio opremu europskih tvrtki, poput Ericssona i Nokije.

"Treba nam više opcija, ne možemo ih imati samo dvije", poručuje u razgovoru za Reuters direktor austrijske tvrtke.

"Pokrenuli smo 5G (mrežu) u Austriji i Bugarskoj, svakog časa pokrenut ćemo je i u Sloveniji. U ostalim zemljama još čekamo radijske frekvencije", naglasio je čelnik austrijske tvrtke.

Kašnjenje dražbi radijskih frekvencija spada među glavne prepreke gradnji 5G mreža u više zemalja širom Europe, napominje Reuters.

Sjeverna Makedonija u međuvremenu je postrožila propise o telekomunikacijskim tvrtkama okvirom za 5G mreže koji propisuje postupnu zamjenu opreme "nepouzdanih" proizvođača.

"Kao članica NATO-a, Sjeverna Makedonija prilagodit će se na tom području standardima ostalih zemalja-članica", izjavio je predstavnik vlade u Skoplju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum