kineski tehnološki div

Huawei podnio tužbu u Portugalu zbog zabrane opreme

| Autor: Hina
(Foto Sipa USA)

(Foto Sipa USA)


Kineski tehnološki div Huawei objavio je da je podnio tužbu sudu u Lisabonu zbog odluke portugalskog vijeća za kibernetičku sigurnost CSSC kojom se operaterima de facto zabranjuje korištenje njegove opreme u brzim 5G mobilnim mrežama.

Zabrana ne spominje poimence Huawei, ali će, kako se ocjenjuje, kineskoj kompaniji otežati ulazak na portugalsko tržište "samostalnih" 5G mreža i produljenje ugovora za mreže nove generacije koje se baziraju na "staroj", 4G tehnologiji.

Za razliku od "običnih" 5G mreža koje imaju 4G jezgru, "samostalna" 5G mreža ima 5G jezgru, bazira se na računalnom oblaku i može se dijeliti za potrebe pojedinih usluga odnosno korisnika.  

Europu i SAD brine da bi kineska oprema u ključnoj infrastrukturi mogla ugroziti sigurnost. Peking i Huawei odbacuju takve tvrdnje.

"Portugalski ogranak Huaweija traži zaštitu svojih legitimnih interesa i zakonskih prava koji proizlaze iz njegove propisne registracije u Portugalu", odgovorio je Huawei na Reutersov upit o tužbi.

Prema portalu ministarstva pravosuđa Citius, tužba je podnesena upravnom sudu u Lisabonu 31. kolovoza.

Iz Huaweija su Reutersu kazali kako se nadaju da će sud riješiti problem višestrukog kršenja njihovih prava i "značajnog štetnog utjecaja odluke (CSSC-a) na tvrtku i njezine partnere".

Državni tajnik za digitalizaciju Mario Campolargo, koji predsjeda CSSC-om, rekao je ranije za Reuters da se njihova svibanjska odluka temeljila na neovisnoj, strogoj sigurnosnoj procjeni, u skladu sa smjernicama EU, i da nije bila usmjerena na kineske dobavljače.

Procjena je upozorila na "visoki rizik" za sigurnost mreža s 5G tehnologijom ako njihovi dobavljači ili pružatelji usluga imaju sjedište u zemlji čija vlada kontrolira, upliće se ili podvrgava pritisku njihove aktivnosti u drugim zemljama".

Rizik bi predstavljala i oprema kompanija čije sjedište nije u zemljama EU-a, NATO-a ili OECD-a, dodaje se.

Glavni portugalski telekom operateri Altice, NOS i Vodafone već su rekli da neće koristiti Huaweijevu opremu u mrežama s 5G jezgrom.

CSSC je priopćio da nije obaviješten ni o kakvom pravnom postupku, dodavši da operateri već razvijaju provedbene planove, "ublažavajući prijetnje i rizike" u skladu s odlukom, koji će biti predstavljeni regulatoru telekomunikacija ANACOM-u.

"(5G mreže) trebale bi biti otvorene za nadzor, transparentne i pouzdane za državu, građane i tvrtke", naglasili su u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater