ZAGREB

Svjetske burze pale drugi tjedan zaredom, u fokusu omikron i Fed

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na većini svjetskih burzi cijene su dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagače zabrinjava širenje omikron varijante koronavirusa u svijetu i moguće zaoštravanje monetarne politike Feda prije nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 0,9 posto, na 34.580 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,2 posto, na 4.538 bodova, a Nasdaq indeks 2,6 posto, na 15.085 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi vlada nestabilnost već desetak dana, od kada su zaredale vijesti o pojavi omikron varijante koronavirusa, koja bi mogla biti zaraznija od prethodnih i otporna na postojeća cjepiva.

Stoga se ulagači plaše ponovnog zatvaranja gospodarstava, što bi usporilo oporavak od koronakrize.

„Imali smo 29 dana zaredom kako S&P 500 indeks nije porastao ili pao više od 1 posto, a potom 'boom' – pojavio se omikron i posljednjih dana imamo eksploziju nestabilnosti”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Dok se svijetom širi nova varijanta koronavirusa, vlasti nastoje zaštititi građane na različite načine, a znanstvenici analiziraju jesu li postojeća cjepiva učinkovita protiv te varijante virusa.

Premda liječnici iz Južnoafričke Republike, gdje se ta varijanta prvo pojavila, tvrde da zaraženi nemaju teže simptome nego od ostalih varijanti virusa, mnoge zemlje zaoštravaju granične kontrole.

Zbog toga su pod pritiskom dionice u turističkom i drugim sektorima, koji bi bili najviše pogođeni ponovnim zatvaranjem gospodarstava, dok je porasla potražnja za investicijama koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena, kao što su državne obveznice i pojedine valute.

Ulagači su oprezni i zbog poruka predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella posljednjih dana da visoku inflaciju više ne smatra privremenom i da će Fed zbog toga ponovno razmotriti planove smanjenja programa otkupa obveznica na idućoj sjednici za dva tjedna.

To je na tržištu potaknulo špekulacije da bi zbog inflacije, koja bi mogla ostati visoka dulje nego što se procjenjivalo, Fed mogao ubrzati proces ukidanja programa kupnje obveznica, a potom i povećati kamate prije nego što se očekivalo.

„Tržište je zabrinuto zbog dvije stvari. Zbog omikron varijante, koja bi mogla biti otporna na postojeća cjepiva, i verbalno oštrijeg Powella nego što se očekivalo”, kaže Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Independent Advisor Alliance.

VIX indeks 'straha' na Čikaškoj burzi opcija dosegnuo je najviše razine od kraja siječnja, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

I na europskim se burzama trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,1 posto, na 7.122 boda, a pariški CAC 0,45 posto, na 6.765 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,6 posto, na 15.169 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 2,5 posto, na 28.029 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of