LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Trgovinske tenzije i slabi američki pokazatelji pritisnuli tečaj dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Dolar je u utorak blago oslabio prema košarici najznačajniji svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, nakon loših vijesti iz američkog sektora proizvodnje i najnovijih prijetnji američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju novih carina na uvoz roba u SAD.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, prema posljednjim je podacima iznosio 97,77 bodova, što znači da je na gubitku oko 0,1 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem.

Pritom se tečaj eura zadržao nedaleko razina s prethodnog zatvaranja, na 1,1076 dolara. Time se stabilizirao u odnosu na najniže razine u tri tjedna, od 1,0981 dolara, na koje se nakratko spustio u prošli petak.

Jen se također stabilizirao i njime se trgovalo po više-manje nepromijenjenom tečaju u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, od 109,08 jena za dolar. Tečaj jena u ponedjeljak je prije najnovijih Trumpovih prijetnji carinama nakratko skliznuo na najniže razine u šest mjeseci od 109,73 jena za dolar.

Kretanja valutnih tečajeva bila su pak uglavnom prigušena, uz neznatne oscilacije, a stječe se dojam da investitori nisu previše prestrašeni nakon Trumpovih najava carina na uvoz metala iz Argentina i Brazila i prijetnji carinama na uvoz široke palete europskih proizvoda.

"Sve dok nema ključnog zaokreta u trgovinskom sukobu, tržišta Trumpove objave ovakve vrste na Twitteru smatraju tek pozadinskom bukom koju treba jednostavno zanemariti", napisali su analitičari Commerzbanka u bilješci.

Dodaju pak da je neizvjesnost opet nedvojbeno porasla oko toga što će se dogoditi sredinom prosinca, sada kad se stječe dojam da je ponovno sve moguće između dvije suprostavljene strane. Aludirali su pritom na krajnji rok koji je SAD postavio za uvođenje novih carina na uvoz roba iz Kine za 15. prosinca.

Što se tiče izgleda za dolar s obzirom na stanje u gospodarstvu, investitore bi mogao zabrinuti najnoviji podatak iz američkog proizvodnog sektora. Američki instiutut menadžera nabave (ISM) u ponedjeljak je objavio da je indeks tvorničkih aktivnosti u SAD-u u studenome skliznuo za 0,2 boda, na 48,1 bod, što znači da je četvrti mjesec ispod 50 bodova, odnosno u području pada aktivnosti.

Takve vijesti neugodno su iznenedile ekonomiste koji su nedavno podigli procjene rasta američkog gospodarstva u četvrtom tromjesečju.

Australski dolar, inače vrlo osjetljiv na prognoze za globalno gospodarstvo zbog velike ovisnosti o Kini kao važnom odredištu za izvoz australskih roba, nakratko je dosegnuo novu najvišu razinu u tri tjedna prema američkom dolaru nakon što je australska središnja banka zadržala kamatne stope na postojećim razinama.

U ponedjeljak je australski dolar poskočio zahvaljujući boljim od očekivanih podacima iz kineskog sektora proizvodnje. U odnosu na prethodno zatvaranje, prema posljednjim je podacima u plusu 0,3 posto prema prema američkom dolaru, a na solidnom dobitku bio je i novozelandski dolar.

Funta je ojačalo po 0,2 posto prema dolaru i euru nakon što su najnovije ankete pred skorašnje izbore 12. prosinca pokazale da je konzervativna stranka povećala prednost u odnosu na oporbenu laburističku stranku.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater