SINGAPUR

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na azijskim burzama investitore brine gospodarsko usporavanje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na azijskim burzama u utorak indeksi su imali različite predznake, dok je tečaj dolara, sigurne valute u neizvjesnim vremenima, bio na najvišoj razini u tjedan dana, nakon što su investitore zabrinuli kineski podaci, ukazavši na slabljenje aktivnosti i u tom, drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 6,30 sati bio je u blagom plusu od 0,2 posto, te je tako sada otprilike 5 posto iznad ovogodišnje najniže razine, ali i dalje 15 posto ispod razine na kojoj je bio početkom godine.

Istodobno, japanski Nikkei bio je u minusu 0,04 posto, dok je indeks šangajske burze bio u plusu 0,24 posto, a australske za 0,5 posto.

Nakon četiri tjedna oporavka globalnih dioničkih tržišta i skoka najvažnijih indeksa na najvišu razinu u zadnja tri mjeseca, podaci iz Kine objavljeni u ponedjeljak pokvarili su optimizam investitora. 

Zabrinuo ih je, naime, podatak o rastu kineske maloprodaje u srpnju za svega 2,7 posto na godišnjoj razini, znatno ispod 5 posto koliko se prognoziralo te sporije nego u lipnju, kada je promet porastao 3,1 posto.

Nadalje, kineska industrijska proizvodnja porasla je u srpnju 3,8 posto na godišnjoj razini, što je također bilo ispod očekivanja o rastu za 4,6 posto te usporavanje u odnosu na lipanjskih 3,9 posto. 

Povrh toga, kineski proizvođači litija, umjetnih gnojiva i metala u jugoistočnoj pokrajini Sečuan zatvorili su pogone ili smanjili proizvodnju u ponedjeljak zbog ograničenja u potrošnji električne energije dok se zemlja suočava s najgorim toplinskim valom u zadnjih 60 godina. 

U međuvremenu, kineska središnja banka neočekivano je snizila kamatne stope zbog srpanjskih podataka koji ukazuju na usporavanje gospodarstva.

S druge strane Paciika, investitore je zabrinuo podatak o padu tvorničke aktivnosti u državi New York u kolovozu na najnižu razinu od pandemije, što je novi znak prizemljavanja najvećeg svjetskog gospodarstva dok Fed diže kamatne stope.

Američko gospodarstvo posljednja dva tromjesečja bilježilo je blagi pad aktivnosti, a zabrinutosti oko rasta dominantne su teme i u Europi.

"Ukratko, rizik od globalne recesije odjednom je mnogo jasniji", navode analitičari Rabobanka u bilješci svojim klijentima.

Dolar raste jer stižu neizvjesna vremena

Tečaj dolara u utorak se zadržao nadomak najviše razine u zadnjih tjedan dana jer ga investitori, zabrinuti zbog globalnog gospodarskog usporavanja, kupuju tražeći sigurno utočište za svoj kapital.

Dolarov indeks, koji mjeri kretanje tečaja dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, iznosi jutros 106,53 bodova, i tek je nešto ispod 106,55 bodova, najviše razine od prošlog ponedjeljka,

Tečaj eura, valute s najvećom težinom u dolarovom indeksu, jutros stoji 1,0158 dolara, gotovo bez promjena u odnosu na jučerašnju cijenu od 1,0154 dolara, najnižu od 5. kolovoza.

Tečaj jena, pak, stagnirao je prema dolaru na 133,39 jena za dolar.

Cijene nafte na najnižoj razini od početka invazije na Ukrajinu

Na naftnim tržištima cijene barela nafte nastavile su kliziti jer potencijalno izbijanje recesije u globalnom gospodarstvu smanjuje izglede za potražnju.

Tako se jutros barelom nafte Brent na londonskoj burzi trguje po 1 posto nižoj cijeni od 94 dolara, nakon što su se u ponedjeljak cijene već spustile na najnižu razinu od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Istodobno, barel WTI-ja na američkom tržištu pojeftinio je 0,7 posto, na 88,8 dolara za barel.  
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater