LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europski ulagači oprezni na kraju tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na europskim se burzama u petak ujutro trguje oprezno jer su ulagači i dalje pod dojmom procjene čelnika Feda da bi kamate u SAD-u trebalo povećati već u 2023. godini.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Pritom londonski FTSE indeks stagnira oko 7.150 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,05 posto, na 15.718 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,10 posto, na 6.672 boda.

Ulagači su i dalje pod dojmom neočekivane Fedove poruke od srijede da bi ključne kamatne stope mogle biti povećane već 2023., godinu dana prije nego što se očekivalo.

Osim toga, čelnici Feda su nakon redovne sjednice povećali procjene rasta gospodarstva u ovoj godini na 7 posto, ali i procjene inflacije.

Premda američka središnja banka nije navela kada kani započeti ukidati poticajne monetarne mjere, najave povećanja kamata godinu dana prije nego što se očekivalo ukazuju na zabrinutost zbog jačanja inflacije.

„Prilično je vidljivo da se duh inflacije iskrada iz boce i to će biti glavni pokretač kamatnih stopa u krećem i srednjem roku”, kaže James McGlew, direktor u brokerskoj kući Argonaut.

Na Wall Streetu su jučer Dow Jones i S&P 500 indeks pali, dok je Nasdaq ojačao zahvaljujući usponu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft, Amazon.com i Facebook.

No, oštro su pale cijene dionica u energetskom, rudarskom i industrijskom sektoru.

„Mislim da su ulagači zamišljali scenarij prema kojemu bi Fed dozvolio veću i trajniju inflaciju prije nego što reagira. No, nakon Fedove procjene o kamatama, ulagači nisu sigurni u taj scenarij”, kaže David Lefkowitz, direktor u tvrtki UBS Global Wealth Management.

I na azijskim se burzama trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, na 28.964 boda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum